Jaar cel gevorderd voor tiener (18) die bijna politieman omver reed: “Hij beseft niet hoe dicht hij bij een kogel kwam”

© Street view

De 18-jarige Imran K. is maandag voor de Antwerpse strafrechter verschenen voor gewapende weerspannigheid. Hij had zich aan een politiecontrole proberen te onttrekken en had een inspecteur ei zo na omver gereden. Die had bijna op hem geschoten. De procureur vorderde een jaar cel met probatie-uitstel en de verbeurdverklaring van de wagen.

De politie werd op 30 augustus 2018 naar het pleintje aan de Corneel Franckstraat in Deurne geroepen, waar een aantal jongeren voor overlast zorgde. Toen de inspecteurs richting het groepje gingen, hoorden ze een auto starten op een oprit naast het pleintje. Ze vermoedden dat iemand zich aan de controle wilde onttrekken en een van de politiemannen liep naar de oprit.

Hij deed met zijn zaklamp teken naar de bestuurder dat hij moest stoppen, maar die kwam in volle vaart op hem afgereden. De inspecteur trok daarop zijn vuurwapen. Hij zag de beklaagde lachen en met zijn hoofd schudden.

Dicht bij een kogel

“Ik had enkele seconden om te beslissen of ik zou vuren. Ik besloot om dat niet te doen en kon nog net op tijd wegspringen. Maar die jongeman beseft niet hoe dicht hij bij een kogel kwam”, vertelde de inspecteur op de zitting. Hij vorderde een morele schadevergoeding van 500 euro.

Tijdens zijn vlucht had de bestuurder bijna nog twee mensen aangereden in de Florent Pauwelslei. De wagen werd wat verderop verlaten teruggevonden. Hij bleek op naam van Imran K. te zijn ingeschreven. “Ik wist niet dat het een politieman was, want er werd met een zaklamp in mijn ogen geschenen. Het was nooit mijn bedoeling om hem omver te rijden. Het spijt me”, vertelde hij.

Stoere zot

“Een auto is als een wapen. Je moet daar verantwoordelijk mee omgaan en niet als een stoere zot mee rondrijden. Ik hoop dat u goed beseft dat er doden hadden kunnen vallen”, zei de rechter berispend.

De advocaat van Imran K. pleitte voor een werkstraf en vroeg om de auto niet verbeurd te verklaren. Vonnis op 12 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen