Zware stortregens hebben twee weken geleden zeker 12 doden geëist in de Zuid-Franse regio Trèbes, bij Carcassonne. Bruggen spoelden weg, wagens, bomen en elektriciteitsmasten werden in de kolkende stroom meegezogen.
Volledig scherm
Zware stortregens hebben twee weken geleden zeker 12 doden geëist in de Zuid-Franse regio Trèbes, bij Carcassonne. Bruggen spoelden weg, wagens, bomen en elektriciteitsmasten werden in de kolkende stroom meegezogen. © REUTERS

Middellandse Zeegebied ondergaat effecten klimaatwisseling: “Extremere weerfenomenen dan vroeger”

De jongste tijd is de regio rond de Middellandse Zee haast letterlijk overspoeld door hevige onweders met zware regenbuien en overstromingen. De vele doden die daarbij vielen, zijn slachtoffers van de klimaatopwarming, stellen onderzoekers. De gevolgen ervan blijven evenwel niet beperkt tot de toeristenregio's aan de ‘mare nostrum’. Ook noordelijker gelegen landen delen in de ellende.

21 reacties

  • WALTER WIELANDT

    5 jaar geleden
    ze zullen wel zeggen dat ik een zagevent van 77jaar ben maar wat er de laatste jaren met onze bol gebeurt heb ik vroeger nooit gezien !Er waren strenge winters met pakken sneeuw en hete zomers soms met hevig onweer en dat was het dan !Nu zijn dat echte rampen,,de polen smelten ,hevige regens en noem maar op !De oorzaak ??? inderdaad,het zoogdier op 2 benen,,, de mens de vernietiger van de natuur!Lucht en oceanen vervuild ,regenwouden voor bijna 3/4 weg enz....zelfs ik doe er aan mee onbewust !
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Het zeewater is doorgaans veel warmer da,n pakweg 40 jaar geleden net door opwarming van klimaat wat op zijn beurt extreme stormcellen veroorzaakt in het najaar wanneer koelere lucht (relatief koel) in botsing komt met de warme wateren.Het huidige klimaat zou in feite allang koeler geweest zijn dan destijds,want de zon wordt steeds minder actief.Het tegendeel is echter feit..steeds warmer.
  • Ferdinand Engelbeen

    5 jaar geleden
    Eric Grosemans, het huidige weerbeeld in Zuid-Europa IS het weer, geen klimaat. Dat wordt beïnvloed door de straalstroom die voornamelijk wordt gestuurd door de zonneactiviteit. Die zonnecyclus is al eeuwen terug te vinden in het debiet van vele rivieren over de hele wereld.
  • Eric Grosemans

    6 jaar geleden
    Ferdinand, wat u beschrijft gaat over weer, niet over klimaatsverandering.
  • fons van loon

    6 jaar geleden
    Wat een onzin,alles is ontgonnen en vol beton gestort voor het massa toerisme,vroeger was er hetzelfde weer als nu maar toen kon het water weg nu niet meer!