Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

De vrouw van Freddy De Kerpel is een Braziliaanse, dus is hij expert Braziliaanse politiek. Dachten ze bij de VRT

Freddy De Kerpel gaf vanuit Rio de Janeiro ­commentaar op Jair Bolsonaro. “Extreemrechts? Eerder rechtlijnig!”Beeld VRT

In DM ZAPT zet de mediaredactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Ewoud Ceulemans werd knock-out geslagen door het politieke inzicht van Freddy De Kerpel.

Een kleine suggestie voor de makers van De zevende dag: mijn lief is van Oudenaarde. Dus als jullie ooit een item wijden aan de Oudenaardse politiek: ik stel me bij dezen kandidaat.

Een vreemde suggestie, vindt u? Wel, diezelfde redenering heeft De zevende dag kennelijk gehanteerd voor hun item over de Braziliaanse verkiezingen. Annelies Beck reisde helemaal naar Rio de Janeiro om daar bokser Freddy De Kerpel te interviewen. Over Jair Bolsonaro: inmiddels verkozen president, en zowat de meest extreme politicus van het moment. Dat wil wat zeggen, in trumpiaanse tijden.

Stevige uppercuts

De Kerpels vrouw, zo moet u weten, is een Braziliaanse. Ergo: De Kerpel is expert in de Braziliaanse politiek. Dat vermoedde men toch, ergens ter hoogte van de Reyerslaan. De vijf minuten waarin de voormalige bokser aan het woord kwam, bewezen op een pijnlijke manier het tegendeel.

Tijdens zijn bokscarrière mepte De Kerpel negen tegenstanders knock-out. Tijdens De zevende dag sloeg hij het voltallige zondagspubliek van de VRT tegen de mat. Niet met een paar stevige uppercuts, wel met een resem uitspraken waarvan elk weldenkend mens steil achterover valt.

“De misdadigers, als het nodig is, maken we die gewoon af”, parafraseerde De Kerpel even Bolsonaro’s standpunt over mensenrechten. “De mensen horen dat graag. Dat horen ze ook bij ons graag.” Kan zijn, maar vertel er dan ook even bij dat zo’n extreemrechtse bagger je reinste waanzin is. Dat deed onze kampioen niet. Hij vindt Bolsonaro zelfs niet extreemrechts, eerder “rechtlijnig”.

Bolsonaro verafgoodt Augusto Pinochet. Hij discrimineert homo’s, vrouwen en zwarten, en kijkt vol nostalgie terug naar de militaire dictatuur. Wie dat simpelweg “rechtlijnig” vindt, heeft niets over politiek te zeggen, en al zeker niet op de openbare omroep.

Wie goed luistert, hoort Annelies Beck – iemand die zich wél met recht en rede Brazilië-expert mag noemen – denken: ‘Wat zeg je nu, Freddy?’ Maar ze onderbreekt hem niet

Volzinnen

Maar De Kerpel doet er graag nog een schepje bovenop. Racisme in Brazilië? Bestaat niet. Wie goed luistert, hoort Annelies Beck – iemand die zich wél met recht en rede Brazilië-expert mag noemen – denken: “Wat zeg je nu, Freddy?” Maar ze onderbreekt hem niet. Ze heeft het te druk met haar interviewee bij te staan met het afwerken van volzinnen.

En zo mepte De Kerpel de buitenlandberichtgeving van de VRT bewusteloos. Misschien dat De zevende dag nu beter op plaatselijke politiek focust. Oudenaarde, bijvoorbeeld. Ik ben volgende zondag wel vrij.