Direct naar artikelinhoud
IJsland

Amerikaanse mariniers houden halt in Reykjavik: cafés zitten in geen tijd zonder bier

Amerikaanse mariniers in IJsland.Beeld REUTERS

Voor de start van een grootscheepse militaire oefening van de NAVO in Noorwegen hielden Amerikaanse soldaten eerst enkele dagen halt in IJsland. En dat zullen de bars in Reykjavik geweten hebben. In geen tijd zaten ze zonder bier.

Naar schatting 6.000 tot 7.000 mariniers zorgden voor een uitzonderlijke toestand aan de toog. Dat bericht Iceland Magazine.

Het bier vloog erdoor en bars zaten snel door hun voorraad heen. Een brouwerij bracht in allerijl 100 extra vaten naar het centrum van de stad. Sommige leveranciers staken zelfs een handje toe bij het tappen.

Vooral gerstenat van lokale microbrouwerijen was zeer populair bij de Amerikanen naast lokale pils.

Amerikaanse mariniers in IJslandBeeld REUTERS

Nog nooit meegemaakt

De horeca-uitbaters van Reykjavik hadden zoiets nog nooit meegemaakt. Lokale blogger Eirikur Jonsson sprak met een aantal onder hen. Barhouders die geen bier meer hadden, klopten wanhopig bij collega’s aan die over een grotere voorraad beschikten, terwijl leveranciers insprongen bij het tappen. Maar “ze vochten tegen een overweldigende supermacht”, zoals Jonsson het verwoordde.

Sommige Amerikaanse soldaten waren op al woensdag 17 oktober toegekomen per schip en verlieten IJsland pas op zondag 21 oktober. Ze namen daarna deel aan de grootste militaire oefeningen van de NAVO in Noorwegen sinds het einde van de Koude Oorlog met codenaam ‘Trident Juncture’.  

Nog nooit meegemaakt
Beeld REUTERS

Bekijk ook:

Was Juncker dronken op NAVO-top?