Bijna 60 Airbnb’s gesloten na controles

© afp

Ondanks dat Airbnb weigert gegevens van Vlaamse verhuurders aan de overheid over te maken, kregen 106 van hen toch controle. 56 moesten direct stoppen.

wer

Wie in Vlaanderen een ‘logies’ verhuurt, moet sinds midden vorig jaar in orde zijn met het nieuwe logiesdecreet. ‘Voor een gewone verhuurder, die bijvoorbeeld een kamer in zijn huis verhuurt, is dit decreet zeer laagdrempelig. Je moet enkele documenten invullen en een aantal normen respecteren qua brandveiligheid, maar zonder dat je daarvoor je huis moet verbouwen’, beklemtoont Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA).

Maar veel Airbnb-verhuurders lijken zich niets aan te trekken van die regels, hoe laagdrempelig ook. Mogelijk speelt mee dat ze maar al te goed weten dat het online verhuurbedrijf pertinent weigert hun gegevens over te maken aan de controlediensten van de Vlaamse overheid.

Maar Vlaanderen laat het daar niet bij, blijkt nu. De afgelopen maanden kregen 106 Airbnb-verhuurders toch controleurs aan de deur. ‘De adressen hebben we dan zelf maar van de Airbnb-website geplukt.’

In sommige gevallen waren er ook klachten binnen­gekomen van buren, die de overlast van toeristen naast hun deur beu waren. Of het was de betrokken gemeente die de Vlaamse overheid vroeg om na te gaan of de verhuurder aan alle regels voldeed. Sommige gemeenten zouden op die manier willen bekomen dat Airbnb-verhuurders ook lokale toeristenbelasting afdragen.

Meteen dichtDe resultaten van de controles liegen er niet om. Meer dan de helft van de gecontroleerde adressen kreeg van de controleurs van Toerisme Vlaanderen een onmiddellijk stopzettingsbevel, meestal omdat ze niet voldeden aan de brandveiligheidsnormen. Wie dan toch nog verhuurt, riskeert forse boetes.

Minister Ben Weyts kondigt nog controles aan. ‘We blijven ook eisen dat verhuurplatform Airbnb zich aan het logiesdecreet houdt. Dat wil zeggen dat het bedrijf de gegevens van zijn Vlaamse verhuurders aan onze inspectie­diensten moet overmaken. We moeten niet álle gegevens hebben, maar wel voldoende gegevens om geregeld steekproeven te kunnen uitvoeren’, aldus Weyts.

Maar Airbnb is dat niet van plan. Toen Weyts het bedrijf in augustus een boete oplegde omdat het verhuurdersinformatie weigert over te maken, reageerde Airbnb dat het ‘alleen persoonlijke data mag delen als er een juridisch geldig verzoek komt, en aan die voorwaarde is niet voldaan’.

Naar eigen zeggen moedigt het bedrijf verhuurders wel aan om ‘om de lokale regels te volgen’.