Direct naar artikelinhoud
Politiek

“Regering financierde Libische milities met bevroren fondsen”

“Regering financierde Libische milities met bevroren fondsen”
Beeld EPA

De federale regering heeft Libische milities gefinancierd met bevroren Libische fondsen die in ons land op een rekening stonden. Dat zegt de RTBF na eigen onderzoek.

Op vraag van de Verenigde Naties staat sinds de revolutie in Libië iets meer dan 14 miljard euro aan fondsen bevroren, vooral bij fondsenbeheerder Euroclear in Brussel en op rekeningen van BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Maar de intresten en dividenden op dat geld zouden niet bevroren geweest zijn. In totaal gaat het om 3 à 5 miljard euro. Dat geld zou tussen eind 2013 en eind 2017 van de rekeningen verdwenen zijn, zonder enige verklaring.

Volgens de Franstalige openbare omroep werd het geld gebruikt om wapens te financieren voor milities die actief zijn in de Libische burgeroorlog en die onder meer betrokken zijn bij mensenhandel. "Al zeven jaar stellen we vast dat de milities daar alle wapens vinden die ze nodig hebben. Bepaalde landen leveren die openlijk, maar ze hebben ook via andere manieren wapens gevonden. Er zijn een of twee schandalen gelinkt aan enkele vliegtuigen die op de luchthaven van Oostende zijn gestopt, met wapens aan boord", vertelde een bron aan de RTBF.

Volgens een rapport van de VN dat eerder al werd vrijgegeven, zou de 300 miljoen euro per jaar aan rente en dividenden op het Libische kapitaal zijn uitgegeven door Euroclear namens het vermogensfonds van de Libyan Investment Authority, een fonds dat gelinkt wordt aan voormalig president Muammar Kadhafi. Om dat geld vrij te maken, moest de federale regering instemmen.

De Belgische regering liet in september weten de situatie te onderzoeken. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) zei toen "geen bevoegdheid noch een hand" te hebben in de feiten.