Taxichauffeur veroordeeld voor valse bommeldingen op Brussels Airport en in ziekenhuis: “Allahu akbar, bye bye”

© AFP

Een 52-jarige Antwerpse taxichauffeur is dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar met uitstel. De man had in de zomer van 2017 dreigboodschappen geschreven in de toiletten van de luchthaven Brussels Airport en het Jan Palfijnziekenhuis in Merksem. Telkens gaf dat aanleiding tot een grote sweeping en heel wat hinder.

Op 18 juni 2017 werd in de herentoiletten in de aankomsthal van Brussels Airport verdachte geschriften aangetroffen. “Allahu akbar, 20u30 Boom, bye bye Airport, IS”, stond er op de muur geschreven. De politie stelde meteen een veiligheidszone in en doorzocht het hele gebouw, zonder explosieven te vinden.

Een tweetal weken later dook een gelijkaardige boodschap op in de herentoiletten van het ZNA Jan Palfijn in Merksem. Een deel van het gebouw werd ontruimd en afgesloten en het hele gebouw werd doorzocht met een explosievenhond. Ook hier werden geen explosieven gevonden.

Sociaal isolement

Beide boodschappen waren het werk van de 52-jarige taxichauffeur Robert V., die herkend werd op basis van camerabeelden. Het parket tilde zwaar aan de feiten en eiste een gevangenisstraf van 3 jaar, met probatie-uitstel. De verdediging pleitte voor een autonome probatie.

“Mijn cliënt was in een sociaal isolement geraakt nadat zijn vriendin er met zijn geld en spullen was vandoor gegaan en hem enkel met schulden had achtergelaten”, klonk het. “De dreigboodschappen waren een schreeuw om aandacht.”

De rechtbank vond zo’n autonome probatiestraf een onvoldoende zware sanctie: “Dergelijke feiten zijn zeer verontrustend voor de bevolking, en vergen telkens grote inspanningen van de hulpdiensten, voor wie ze dan ook ontwrichtend werken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen