Inwoners van Pittsburgh plaatsten sterretjes voor de synagoge om de overledenen te herdenken.
Volledig scherm
Inwoners van Pittsburgh plaatsten sterretjes voor de synagoge om de overledenen te herdenken. © AFP

Pittsburgh-schutter en andere extremisten vinden elkaar online: “Het probleem met sociale media wordt alsmaar groter”

Een korte zoektocht doorheen Instagram leverde, kort na de schietpartij in de Amerikaanse synagoge in Pittsburgh, bijna 12.000 antisemitische haatberichten op. Onderzoekers gebruikten de zoekterm ‘Jews’ (joden) en stootten op een stortvloed aan afbeeldingen en video’s die een grimmige realiteit schetsen: sociale media worden gebruikt om te provoceren “en het probleem wordt alsmaar groter”.

5 reacties

  • Eida Lam

    5 jaar geleden
    Jack Dorsey laat alle IS accounts nochtans gewoon bestaan, Alex Jones daarentegen, die moest er af.
  • Bernd Vaes

    5 jaar geleden
    De sociale media! Hoe meer men er ronddwaalt, hoe meer hersencellen men verliest.
  • Ludwig VdB

    5 jaar geleden
    De waarheid ligt ergens in het midden. Men moet bepaalde zaken kunnen uitspreken zonder direct in een vakje gedrongen te worden. Polarisatie kan niet maar censuur ook zeker niet. Wij moeten ons in allerlei bochten wringen om anderen niet te kwetsen maar kunnen die andere ook eens leren hun tenen een beetje in te trekken. Als het van beide kanten komt is het zoveel aangenamer.
  • Dimitri Mostrey

    5 jaar geleden
    Vrijheid van meningsuiting leidt tot een normalisatie van visies. Als je mensen demoniseert omdat ze extreem zijn kruipen ze in een hoekje met gelijkdenkende mensen. Niemand kan hen dan nog redden van hun waandenken. Daarom is het zo belangrijk dat iedereen hetzelfde medium kan gebruiken. Zonder censuur.
  • Albert Gysels

    5 jaar geleden
    Jaren geleden heb ik zowel Facebook als Twitter uitgetest. Na 3 weken vloog Facebook buiten en na één week Twitter. En het waren niet de zgn 'deplorables' die van alle debiliteit postten integendeel. Sociale netwerken worden met de tijd asociaal, ze halen de donkere kant van de mens boven en versterkt deze en dus blijf ik daarvan weg. Het idee achter de ondergang is meestal te mooi om te laten liggen voor de rattenvangers!