Brugse wintermarkt gaat op zoek naar nieuwe naam

© michel vanneuville

Het Brugs Handelscentrum overweegt om op zoek te gaan naar een nieuwe naam voor wintermarkt. De organisatie achter het evenement maakte dat bekend nadat ophef was ontstaan over de naamsverandering van de voormalige kerstmarkt.

ktb, mrra, bbd

De organisatie van het kerst/winterevenement zit duidelijk verveeld met de commotie die vandaag ontstond toen VTM een reportage wijdde aan de kerstmarkt in Brugge. Die heet namelijk niet langer kerstmarkt maar wintermarkt.

In de VTM-reportage vertelde organisator Piet Vanderyse dat het woord 'kerst' altijd geassocieerd wordt met het katholieke geloof. 'En we willen wat neutraler zijn.'

'Ook op de wintermarkt staan er veel kerstgerelateerde producten, maar we willen niemand schofferen en houden het zo gezellig mogelijk,' aldus nog Vanderyse.

Eerder had Pol Van den Driessche (N-VA) er zich al over opgewonden dat Brugge het woord 'kerst' had laten vallen. Hij fulmineerde: 'Of je nu gelovig bent of niet, de kerstmarkt maakt deel uit van onze cultuur. Er is geen enkele reden om tradities overboord te gooien, en al zeker niet onder het mom van neutraliteit. Ken jij één moslim die weigert een kerstmarkt te bezoeken uit vrees dat hij katholieke waarden en normen door de strot geramd zal krijgen? We moeten stoppen met onszelf zo in de hoek te plaatsen.'

Drie jaar geleden veranderd

Een vreemde discussie werd het, al was het maar omdat de organisatoren de naam al drie jaar geleden hebben veranderd van kerst- naar wintermarkt.

In Het Nieuwsblad gaf organisator Vanderyse meer uitleg. 'Het is niet eens nieuw: de wintermarkt heet hier al drie jaar zo. Het was inderdaad ook een manier om neutraler te zijn. Je moet weten dat hier honderdduizenden toeristen komen om van de sfeer te genieten. We willen niemand voor de borst stoten.'

Nog meer uitleg gaf hij aan Het Laatste Nieuws. Daar stelde hij dat de wintermarkt een betere naam was omdat de markt al begint eind november, voor Sinterklaas is langsgeweest. En over kerst spreken als de Sint nog moet komen, is not done. Bovendien wilde de wintermarkt met zijn naam een brug slaan naar andere activiteiten in Brugge zoals de ijspiste en het ijssculpturenfestival, twee evenementen die niets met de kerst te maken hebben.

Dat wil overigens niet zeggen dat er géén kerstgevoel meer zal zijn, zegt Vanderyse nog. 'Na Sinterklaas zullen er kerstliedjes klinken. Twee per uur, anders is het overdreven. En er zullen een kerststal en een kerstboom staan, met winterse sfeerverlichting.' Geen kerstlichtjes? 'Noem het zoals je wil, maar er bestaan al lang geen lichtjes meer in katholiek thema. Het is gewoon mooie verlichting.'

Oproep voor een nieuwe naam

In elk geval is het Brugs Handelscentrum de commotie moe en overweegt het om op zoek te gaan naar een nieuwe naam voor wintermarkt. Er werd een oproep gelanceerd: mensen kunnen suggesties geven voor een mogelijke nieuwe naam. Al lijkt de kans klein dat teruggegrepen zal worden naar kerstmarkt, gelet op de voorbeelden die de organisatie bij wijze van inspiratie bij het bericht vermeldt: Winter in Antwerpen, Winterpret in Brussel, Winter in het Park (Oostende), Winterland (Hasselt) en Gentse Winterfeesten.