Direct naar artikelinhoud
Media

Vakbond vindt VRT te soft voor Freddy De Kerpel

Freddy De Kerpel.Beeld Belga Sport

Een interview met ex-bokser Freddy De Kerpel in De zevende dag beroert de gemoederen bij de VRT. De Kerpel deed een paar forse uitspraken over de Braziliaanse president Jair Bolsonaro en kreeg daarbij te weinig weerwerk, vindt vakbond ACOD.

De Kerpel, die een Braziliaanse echtgenote heeft, sprak zijn steun uit aan Bolsonaro. Hij stelde ook dat racisme in Brazilië niet bestaat en dat mensenrechten niet per se hoeven te gelden voor criminelen. Forse uitspraken, waar amper reactie op kwam. Kan niet, vinden ze bij ACOD-VRT. De vakbond vraagt zich in een Facebook-post af of De zevende dag niet ambitieuzer moet omgaan met het onderwerp. Bolsonaro moet volgens hen geduid worden door experts, niet door BV's. Bij ACOD hopen ze dat de nieuwsdienst de kijker laat weten dat dit soort verslaggeving voortaan het scherm niet meer haalt.

Maar die excuses komen er niet, als het afhangt van hoofdredacteur duiding Steven Samyn. "Wij hebben uitvoerig over de Braziliaanse verkiezingen bericht. Met experts en duiding. De mening van De Kerpel mag dan niet naar ieders zin zijn, ze geeft wel aan hoe een groot deel van de Braziliaanse bevolking denkt. Bolsonaro is in het gesprek ook meermaals geduid als extreemrechts en mogelijk zelfs dictatoriaal."

Lees ook onze DM Zapt-rubriek over het interview: ‘De vrouw van Freddy De Kerpel is een Braziliaanse, dus is hij expert Braziliaanse politiek. Dachten ze bij de VRT’.