Duizend agenten gaan komende twee weken geen boetes uitschrijven uit protest

© Photo News

Agenten uit het hele land zijn van plan om van 1 tot 15 november geen processen-verbaal uit te schrijven voor verkeersovertredingen. De actie wordt georganiseerd door de geheime Facebookroep ‘Police Unifying Movement’.

lbo, tg, jvh

De actie gaat niet uit van de vakbonden, maar van die Facebookgroep die momenteel naar eigen zeggen 21.965 leden telt. “We hebben dinsdag beslist deze actie te organiseren”, zegt Pascal Rombaux, politie-inspecteur in Charleroi en actief lid van de Facebookgroep, aan persagentschap Belga. “Zo’n duizend politieagenten hebben al gezegd dat ze gaan meedoen.”

De deelnemende politieambtenaren zullen van 1 tot 15 november gedurende twee weken geen boetes uitschrijven, en ook geen onmiddellijke geldboetes innen. Bestuurders die betrapt worden op een overtreding, zullen wel uitleg krijgen over goed gedrag in het verkeer en over de verkeersregels.

No Money

De actie kreeg de naam ‘No Money’ en zal op 15 november om 11 uur eindigen met een bijeenkomst op de Grote Markt van Brussel. “Op 15 november: om de koning, maar ook deze grote uitdaging voor de regering Michel, te vieren”, klinkt het. “Het idee achter deze actie is om de geldkas van de staat op deze manier te raken, anders willen ze niet naar ons luisteren”, zegt Rombaux nog. “We vragen om terug te keren naar ons statuut van in 2001.”

De Facebookgroep heeft intussen een lijst met eisen opgesteld, en die opgestuurd naar minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en de parlementsleden. Daarin wordt gevraagd de “ontrafeling” van hun statuut, onder meer op het vlak van pensioen en ziektedagen, terug te draaien. Ook willen ze dat de loonbarema’s naar boven worden bijgesteld en dat er een uniek statuut komt voor alle ordediensten. “Een aantal partijvoorzitters hebben al laten weten dat ze ons willen ontmoeten, maar de minister reageert voorlopig niet.”

Schietpartij op agenten

De Facebookgroep werd midden oktober opgericht, naar aanleiding van de schietpartij in Wallonië waarbij twee agenten gewond raakten. De groep wil agenten in functie vertegenwoordigen en hun belangen verdedigen zonder daarvoor eerst langs de vakbonden te passeren, die volgens de oprichters van de groep verdeeld en inefficiënt zijn, en zich bezighouden met niet-essentiële zaken.

Politievakbond NSVP bevestigt dat ze weet heeft van de actie, maar dat ze er als vakbond zelf niet in meegaat. “Er zijn ook goeie ideeën in die Facebookgroep, maar er staat ook veel onzin in. Het gaat alle richtingen uit”, zegt Thierry Belin, federale secretaris van de NSVP. Politievakbond VSOA is volgens Vincent Houssin niet op de hoogte van de actie.

Een andere vakbondsbron nuanceert dan weer het belang van de groep. “Elke aanhanger heeft al zijn contacten toegevoegd aan de groep. De meeste leden zijn er niet actief. De kern is beperkt tot 500 mensen, van wie er nauwelijks honderd deelnemen aan de discussies. Slechts 54 hebben aangegeven dat ze zullen deelnemen aan de samenkomst op 15 november.”

“Agenten moeten optreden”

Bij de federale politie is niemand op de hoogte van de actie van de boze agenten. “Het gaat om een groep die agenten zelf opgericht hebben en waar wij geen zicht op hebben”, zegt een woordvoerder. Die wil daarom verder niet reageren op de actie zelf, maar wijst er wel op dat de agenten in principe hun boekje te buiten gaan, want ze zijn verplicht om op te treden bij elke strafbaar feit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen