© Photo News

Onderhandelingen over stadskas: financieel plaatje is er niet eenvoudiger op geworden in Antwerpen

De afbouw van de schulden van de voormalige OCMW-ziekenhuizen, de pensioenlasten, enkele zware investeringen en de nationale verkiezingen in mei maken het financieel plaatje van de stad Antwerpen er niet eenvoudiger op.

svw

De delegaties van Open Vld, CD&V, sp.a en Groen zaten woensdag samen bij de financieel beheerder van de stad Antwerpen. Ze kregen een toelichting over de financiële situatie van de stad. Ook burgemeester De Wever (N-VA) en zijn kabinetschef schoven aan bij dit overleg.

De delegaties van de partijen hadden een andere samenstelling dan de afgelopen weken. Lijsttrekkers Kris Peeters (CD&V), Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels (sp.a) lieten zich vervangen.

Pensioenlast

De financiële uitdagingen voor de stad in de volgende legislatuur zijn gekend. Zo zal de pensioenlast van de statutaire ambtenaren zwaar wegen op de begroting. De volgende legislatuur moet er 400 miljoen euro worden gevonden om aan deze verplichting te voldoen. Burgemeester De Wever hoopt op een regeling vanuit de federale overheid. Nu draagt de stad voor de helft bij aan deze pensioenlast, maar dat dreigt wel eens te stijgen naar 80%.

Daarnaast betaalt de stad Antwerpen nog steeds de schulden af van de voormalige OCMW-ziekenhuizen. Dit komt jaarlijks neer op 68 miljoen euro tussen 2019 en 2023.

Tenslotte liggen er nog een reeks grote projecten in het vooruitzicht, zoals de Scheldekaaien, de Gedempte Zuiderdokken, de fietsbrug over de Schelde en de Groenplaats. Ook hier moet geld voor worden gezocht.

Nog een onzekerheid

Bij het opstellen van een meerjarenbegroting door het nieuwe stadsbestuur is er nog een andere financiële onzekerheid. Veel zaken in de stad worden mee gefinancierd door de Vlaamse overheid met het gemeentefonds en door de federale overheid. Door de nationale verkiezingen in mei 2019 en de daaropvolgende onderhandelingen is het niet duidelijk welke engagementen worden verdergezet.

Het gevolg is dat er dus een jaar dreigt verloren te gaan voor er op dat vlak vanuit Brussel duidelijkheid komt. Toch schatten sommigen dit eerder in als een klein ongemak, maar niet onoverkomelijk. Bij de opmaak van een meerjarenplanning moet alleen de nodige voorzichtigheid aan de dag worden gelegd en sommige projecten eerder later dan in het begin van de legislatuur worden gepland.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER