Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Beruchte Amerikaanse gangster James ‘Whitey’ Bulger in cel vermoord

‘Mugshots‘ van James Bulger uit 1953.Beeld AP

Een van de beruchtste Amerikaanse misdadigers, James ‘Whitey’ Bulger (89), is dinsdag dood aangetroffen in zijn cel. Volgens  sommige Amerikaanse media werd hij om het leven gebracht door een medegevangene. Bulger was een dag eerder naar de extra beveiligde gevangenis in de staat West Virginia gebracht.

Zijn gewelddadige leven was een inspiratiebron voor filmmakers. Jack Nicholson en Johnny Depp kropen in zijn huid, in respectievelijk The Departed (2006) en Black Mass (2015).

Bulger, die een celstraf van tweemaal levenslang uitzat wegens elf moorden, groeide op in ‘Southie’, een arme wijk in Boston. Aanvankelijk maakte hij zich verdienstelijk door oude vrouwtjes te helpen bij het oversteken, en buren te verrassen met kalkoen op de Thanksgivings-feestdag. Hij stond ook bekend als dierenvriend.

Als tiener sloot hij zich aan bij een bende van buurtgenoten, allen van Ierse herkomst. De bende maakte zich schuldig aan afpersing, bankovervallen, drugshandel en andere delicten. Bulger belandde al snel in een jeugdgevangenis, maar zette daarna zijn criminele praktijken voort.

Bendeleider

Hij schopte het tot de onbetwiste bendeleider, en deinsde niet terug voor een moord meer of minder – met name op rivaliserende gangsters of potentiële getuigen van zijn wandaden. Na een moord placht hij een dutje te doen. Eigenhandig begroef hij vervolgens tenminste zes van zijn slachtoffers.

Bulger bereikte de top 10 van Most Wanted-misdadigers, slechts één plaatsje lager dan terrorist Osama bin Laden. Hij wist bijna twee decennia lang uit handen van justitie en politie te blijven, mede dankzij contacten met een corrupte FBI-agent. Deze John Conolly hield Bulger uit de wind, in ruil voor informatie over andere criminelen.

‘Mugshots’ van James Bulger uit 2011.Beeld REUTERS

In 1995 waarschuwde Conolly voor een op handen zijnde arrestatie, waarna Bulger op de vlucht sloeg. Pas in 2011 kon hij opgepakt worden nadat een buurvrouw in Santa Monica, Californië de politie had gewaarschuwd. Aanvankelijk ontkende de hoogbejaarde de gezochte man te zijn, maar uiteindelijk zei hij: “Jullie weten wie ik ben, ik ben Whitey Bulger” (de bijnaam Whitey had hij te danken aan zijn lichte haarkleur). In zijn woning werd een groot aantal vuurwapens aangetroffen, verborgen in een dubbele wand. Voor de gouden tip kreeg de buurvrouw 2 miljoen dollar.

Schokkende getuigenissen

In 2013 verscheen Bulger voor een rechtbank, waar voormalige bendegenoten schokkende getuigenissen over hem aflegden. Zo genoot hij ervan zijn slachtoffers te martelen alvorens hij hen doodschoot. Hij wurgde twee vrouwen en sloopte hun gebit om te voorkomen dat ze geïdentificeerd konden worden.

Onder leiding van Bulger verrijkte de bende zich jarenlang met afpersing en woekerpraktijken. “We verdienden er miljoenen mee”, aldus een andere gangster, Kevin Weeks. “Als iemand ons verraadde, brachten we hem om. We waren geen aardige jongens.”

Politiemensen die bij het onderzoek naar Bulger betrokken waren, lieten zich in scherpe bewoordingen over hem uit. “Je kunt lang zoeken naar iemand die zo duivels was als Bulger”, zei een gepensioneerde politieman. “Moorden was zijn eerste doel.”  Een collega noemde Bulger een sociopaat. “Hij was een zeer, zeer, zeer slecht mens.”

Jack Nicholson (rechts) als James Bulger in ‘The Departed’.Beeld IMDB