Burger die bij politie werkte verwittigde vrienden via sms waar er controles waren

Het parket Halle-Vilvoorde heeft woensdagnamiddag een celstraf van 18 maanden gevorderd tegen een 53-jarige man die als burgerpersoneel bij de lokale politie AMOW (Asse/Merchtem/Opwijk/Wemmel) de tijdstippen en locaties van verkeerscontroles zou hebben doorgegeven aan kennissen.

Volgens het parket schond de man daarmee zijn geheimhoudingsplicht. De verdediging vroeg de vrijspraak omdat de man als burgerpersoneel helemaal geen geheimhoudingsplicht zou gehad hebben.

In de loop van 2017 merkte de lokale politie van de zone AMOW dat het regelmatig gebeurde dat bestuurders op de hoogte waren van verkeerscontroles, ook al waren die niet op voorhand aangekondigd en zelfs geheim gehouden. Onderzoek leidde naar de 53-jarige medewerker die als burgerpersoneel aan de slag was maar wel deel uitmaakte van een Whatsapp-groep binnen de zone waarop de tijdstippen en locaties van de controles besproken werden.

“Omdat hij op de dispatching werkte, kon meneer ook het verloop van de controles volgen en zien wanneer ze zich verplaatsten”, sprak de procureur. “Ook dat gaf hij dan door aan zijn contacten. Eén van die contacten was bovendien een café-uitbater, die ongetwijfeld niet zal geaarzeld hebben zijn klanten te verwittigen.”

In totaal zou de vijftiger een 250-tal berichten verstuurd hebben.

“Het had maar eens moeten voorvallen dat een dronken bestuurder een ongeval veroorzaakt omdat hij op die manier aan een controle is kunnen ontsnappen”, aldus nog het parket, dat een celstraf van 18 maanden vorderde.

De verdediging vroeg de vrijspraak. “Mijn cliënt was geen politieman en had dus geen beroepsgeheim”, pleitte de advocaat van de vijftiger. “Hij had wel een geheimhoudingsverklaring ondertekend maar enkel toen hij tijdelijk in dienst was, niet toen hij definitief in dienst werd genomen. Bovendien oordelen de hoven van beroep van Gent en Antwerpen dat die geheimhoudingsplicht de burgers moet beschermen en niet de politiekorpsen zelf.”

Het vonnis valt op 20 november.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen