Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Trump: “Derde van Amerikanen vindt media ‘vijand van het volk’”

Trump: “Derde van Amerikanen vindt media ‘vijand van het volk’”
Beeld AP

Tijdens een rally in de Amerikaanse staat Florida heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd dat 33 procent van alle Amerikanen de media als “volksvijand” ziet. Bewijs hiervoor voerde hij niet aan. Na een dodelijke schietpartij in Pittsburgh dit weekend riep Trump onlangs nog op tot “eenheid” in de VS.

“De media willen jullie verhaal niet horen”, zei Trump tegen zijn aanhangers. Volgens de president veroordeelt hij haat en racisme voortdurend, maar wordt hier niet over bericht door de mainstream media. Daarom gelooft een derde van de Amerikanen niet meer in de betrouwbaarheid van de media, aldus de president.

Eerder dit jaar riep de uitgever van de New York Times Trump op om te stoppen met zijn aanvallen op de pers. Hij zou hiermee geweld jegens journalisten aanwakkeren. CNN-baas Jeff Zucker deed onlangs een soortgelijk beroep op Trump. Tot nu toe lijken deze verzoeken geen vruchten af te werpen.


In Pittsburgh werden dit weekend 11 mensen doodgeschoten door een antisemitische man. Trump en zijn vrouw Melania bezochten de synagoge waar dit gebeurde, maar na afloop uitte de Amerikaanse president kritiek op nieuwsmedia die hadden bericht over een demonstratie tegen hem die plaatsvond tijdens zijn bezoek. Die demonstratie was volgens Trump veel kleiner dan werd gezegd.