Apothekers luiden alarmbel: groot tekort aan medicijnen, ruim 400 middelen niet leverbaar

© Shutterstock.

De Algemene Pharmaceutische Bond (APB) luidt de alarmbel want momenteel zijn ruim 400 medicijnen niet leverbaar. “We kunnen mensen niet meer voorthelpen”, zegt woordvoerder Lieven Zwaenepoel aan VTM. Het gaat om belangrijke geneesmiddelen, o.a. medicatie tegen astma en epilepsie. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) en het FAGG is er geen reden tot paniek. Er zijn genoeg alternatieven, klinkt het.

adm

“De lijst wordt alsmaar langer, vandaag waren 413 geneesmiddelen niet beschikbaar”, aldus nog de woordvoerder. Het tekort zou te maken hebben met de gebruikte grondstoffen. Daar zijn er momenteel onvoldoende van en om die reden kunnen medicijnen niet gemaakt worden. Ook is er volgens de woordvoerder sprake van productie- en distributieproblemen.

Ook een factor is zogenaamde contingentering. Dat is een situatie waarbij er wel degelijk sprake is van een voorraad medicijnen, maar de levering ervan blijft achter. Dat wordt gedaan om te voorkomen dat ons land de middelen zou exporteren om ze elders duurder te verkopen.

Volgens VRT zitten bestaat de top 5 van meest gecontingenteerde middelen uit een vaccin tegen hepatitis, injecties tegen bloedklonters, een puffer voor mensen die leiden aan astma, een antidepressivum en een epilepsie-medicatie.

In het verleden heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen bij een tekort van een bepaald medicijn de middelen in kwestie uit het buitenland ingevoerd. Zo’n procedure kan echter weken in beslag nemen. De Europese Commissie is al een tijdje bezig met die problematiek, maar de APB wacht nog steeds op advies.

Niet enkel bij ons

Het kabinet van De Block wijst erop dat verschillende landen geconfronteerd worden met onbeschikbare geneesmiddelen. “We hebben de situatie bij ons duidelijk in kaart laten brengen en daaruit blijkt dat het probleem in België beperkt is”, klinkt het. “Als een bepaald geneesmiddel ontbreekt, is er ook zo goed als altijd een alternatief voorhanden met dezelfde werking. De essentie is natuurlijk dat patiënten steeds de geneesmiddelen kunnen krijgen die ze nodig hebben.”

“Beetje jammer”

De waarschuwing van donderdag vindt het FAGG “een beetje jammer, want die kan ongerustheid bij de bevolking teweegbrengen”, zegt woordvoerster Ann Eeckhout. “Het is een realiteit dat er veel geneesmiddelen niet beschikbaar zijn, maar vaak gaat het over één bepaald type. We communiceren ook veel meer en zijn er veel transparanter over. Er is ook een lijst consulteerbaar op onze website.”

Ook het FAGG stelt dat als er een geneesmiddel niet beschikbaar is, er voldoende alternatieve geneesmiddelen voorhanden zijn om de patiënten adequaat te behandelen. “Ook daar communiceren we over op de website”, aldus de woordvoerster.

Volgens het agentschap en het kabinet van de minister is het heel zeldzaam dat in ons land een patiënt niet kan worden geholpen met de medicijnen die hij of zij nodig heeft. Ook dan zijn er alternatieve pistes, zoals geneesmiddelen invoeren uit het buitenland. “Een eventuele meerkost daarvoor zal steeds voor rekening zijn van de verantwoordelijke van de onbeschikbaarheid”, aldus het kabinet van De Block. Het gaat om bijvoorbeeld de farmaceutische firma of de distributeur. “Patiënten zullen hier nooit extra voor betalen”, klinkt het nog.

Sinds 2013 is er bovendien een werkgroep binnen het FAGG die de onbeschikbaarheden van geneesmiddelen opvolgt. Daarvoor wordt samengewerkt met alle betrokkenen in de keten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen