Direct naar artikelinhoud
House of Cards

Ook dode personages hebben nog een rol te spelen

Kevin Spacey als Frank Underwood in 'House of Cards'.Beeld Netflix

Het #MeToo-schandaal heeft Kevin Spacey zijn baan gekost bij House of Cards, en dus moesten de scenaristen zijn personage zo elegant mogelijk uit de reeks schrijven. Maar ook een dood personage kan een verhaallijn nog beïnvloeden.

“Hoe pakken we dit aan? Hoe laten we dit verdergaan? Godzijdank was zij president aan het eind van vorig seizoen, want anders hadden we het behoorlijk slecht gedaan. Maar het is allemaal goed gekomen.”

Aan het woord is Michael Kelly, de acteur die vooral bekend is om zijn rol als Doug Stamper in House of Cards: de hardwerkende stafchef van president Frank Underwood. Underwood wordt vertolkt door Kevin Spacey. Wérd vertolkt door Kevin Spacey. De trailer van het zesde en laatste seizoen laat weinig aan de verbeelding over: Frank Underwood is dood en begraven. In de trailer staat Claire Underwood (Robin Wright), die aan het eind van seizoen vijf de presidentiële troon beklom, aan zijn laatste rustplaats.

‘Als je bij de kijker geen emotie weet op te wekken als gevolg van een dood personage, dan heb je niets verdiend’
Damon Lindelof, ‘Lost’-scenarist

Netflix knipte alle banden met Spacey door nadat hij in oktober vorig jaar door acteur Anthony Rapp werd beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag in 1986. In de dagen nadien traden ook verschillende medewerkers van House of Cards naar voren met aantijgingen tegen Spacey. De productie van het laatste seizoen werd stilgelegd, opdat de scenaristen de laatste jaargang zouden kunnen herwerken. Zonder Frank Underwood.

Lees ook: ‘En nu ik’: in seizoen zes houdt Robin Wright ‘House of Cards’ in haar eentje staande

Het is geen primeur. Acteurs die een ander pad kiezen, worden ontslagen omdat ze tegen de kar van de producenten rijden of die het tijdelijke voor het eeuwige inruilen voor hun personage hetzelfde doet: het zijn allemaal redenen waarom personages inderhaast uit een reeks worden geschreven.

Denk aan Charlie Sheen, ooit de best betaalde acteur op tv voor zijn rol in Two and a Half Men: hij vond het nodig om op de radio producent Chuck Lorre te komen uitschelden. De rest van het seizoen werd geschrapt, Sheen werd op staande voet ontslagen. In het volgende seizoen werd verteld dat Charlie Harper, zijn personage, in Parijs op de treinsporen was gevallen en was “ontploft als een ballon vol vlees”.

Recent was er ook de annulering van Roseanne, nadat Roseanne Barr in ongenade viel door een racistische tweet, en het personage Chef uit South Park werd bruut vermoord nadat stemacteur Isaac Hayes de regisseurs had bekritiseerd. Maar het is niet altijd in onmin dat acteurs vertrekken. Dichter bij huis was er Ann Petersen, die in 2003 onverwacht overleed; ‘ons Moe’, het personage dat ze vertolkte in de soap Thuis, stierf off screen in haar slaap.

Betekenis

Het enige probleem? De dood van een personage moet ook iets betekenen in de reeks. En dat wordt steeds moeilijker, aangezien steeds meer personages het slachtoffer worden van een kill off, zo merkte nieuwswebsite Vox twee jaar geleden op. “Als fan wil ik dat de dood van een personage niet overkomt als een kill off”, zei Lost- en The Leftovers-scenarist Damon Lindelof toen. “De shock value mag dan wel indrukwekkend zijn op korte termijn, maar als je bij de kijker geen emotie weet op te wekken als gevolg van een dood personage, dan heb je niets verdiend. Neem nu de junkie Charlie (Dominic Monaghan) die aan het einde van het derde Lost-seizoen stierf. Zijn dood zou zinloos zijn geweest als hij achteraf niets had betekend.”

‘Het zou erg oneerlijk zijn geweest om zijn personage gewoon uit te wissen’
Scenarist Melissa James Gibson

In dat opzicht hebben de scenaristen van House of Cards één groot voordeel: in het boek van Michael Dobbs, waarop zowel de Britse als de Amerikaanse serie werden gebaseerd, komt het hoofdpersonage ook aan zijn einde. Underwoods dood komt dus niet uit het niets. Bovendien beklemtonen de scenaristen, Frank Pugliese en Melissa James Gibson, dat de voormalige president nog steeds erg aanwezig is door zijn afwezigheid. “Het zou erg oneerlijk zijn geweest om zijn personage gewoon uit te wissen”, zegt Gibson. “Dat zou indruisen tegen de geest van de reeks.”

Hoe de nieuwe afleveringen ontvangen worden? Lees het in onze review: ‘House of Cards’, altijd zo heerlijk pervers, begint nu opeens een punt te maken ★★★☆☆

En dus blijft Frank Underwood, vanuit het graf en zonder dat Kevin Spacey eraan te pas komt, een belangrijke rol spelen in de carrière van zijn vrouw. “De omstandigheden werden mogelijkheden”, zo besluit Pugliese. “Ik hoop dat we die mogelijkheden in het nieuwe seizoen ten volle benutten.”

Het laatste seizoen van House of Cards is vanaf 2/11 te zien op Netflix.