© Joren De Weerdt

Kok haalt Wijnkoopgids met zelf samengestelde bubbels

De laatste jaren stellen wel meer Vlaamse wijnimporteurs zelf eigen wijnen samen in samenspraak met de wijndomeinen. Maar dat een chef zelf zijn eigen wijnen creëert en daar dan nog lof voor oogst in de Wijnkoopgids van Frank Van der Auwera, dat is een primeur.

Bert Provoost

Van Weert heeft als chef-kok de wijn zelf ontworpen. “Ik laat dan stalen overkomen van de wijndomeinen. Dan begin ik te proeven en te mengen, tot ik een druivenblend heb die een mooi geheel vormt. Dan laat ik in die verhoudingen een wijn maken. Daarna verzinnen we een naam en ontwerpen we een modern etiket. Ik heb zo al 21 merken gecreëerd die dan wereldwijd kunnen verdeeld worden. Ik probeer er altijd een aantrekkelijk totaalpakket van te maken, want lekkere wijn in een saaie fles is ook maar een jammere zaak. Ik ben altijd heel geïnteresseerd geweest in wijn en mijn achtergrond als chef en mijn ervaring met smaken helpen me om de juiste aroma’s van de druiven aan mekaar te koppelen.”

En zo zorgt Van Weert voor een unicum in de geschiedenis van de Wijnkoopgids. “In de 29 jaar dat we de Wijnkoopgids uitbrengen, is er nog nooit een chef-kok geweest die met een eigen wijncreatie een plaatsje in onze gids heeft kunnen bemachtigen”, duidt Frank Van der Auwera.

Jess Van Weert opende op zijn achttiende restaurant A la Carte in Heist-op-den-Berg. In november bestaat de zaak tien jaar. Twee jaar geleden richtte Van Weert nog Vincero Wines in Geel op, een klassieke wijnhandel. Lux Brut werd gelanceerd in april vorig jaar en is een merk van de Groep Delicious, de firma waarmee Jess eigen wijnmerken ontwikkelt en wereldwijd verdeelt.

De Lux Brut kost 9,95 euro.

Lees meer in de vrijdagkrant

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER