Bijzitters die niet kwamen opdagen, riskeren vervolging

© Photo News

Wie op verkiezingsdag verzaakt heeft aan zijn opdracht als bijzitter of voorzitter van een stembureau riskeert nu om vervolgd te worden, zo blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij de Vlaamse parketten.

edm

Op 14 oktober waren in Vlaanderen heel wat voorzitters en bijzitters onwettig afwezig, maar dat ontlopen van hun burgerdienst kan hen nog zuur opbreken. Uit een rondvraag van VRT NWS bij de Vlaamse parketten blijkt dat die wel degelijk de bedoeling hebben om hen te vervolgen.

Wie zonder geldige reden niet kwam opdagen, zal eerst worden opgeroepen voor verhoor, waarna een minnelijke schikking van 250 euro worden voorgesteld. Gaan ze daar niet op in, dan zullen die voorzitters en bijzitters worden vervolgd voor de correctionele rechtbank. Daar kunnen ze een boete opgelegd krijgen van 400 tot 1.600 euro.

Hoeveel mensen exact worden opgeroepen voor verhoor, is niet duidelijk, omdat op sommige plaatsen nog niet alle gegevens zijn doorgegeven aan het parket, aldus VRT NWS. Maar het gaat zeker om honderden gevallen. Het vredegerecht van het eerste kanton in Gent heeft weet van 144 mensen, in Leuven werden al 94 dossiers geopend en in Brugge werd voor 120 afwezige bijzitters een pv opgesteld.

Veel rechtbanken hebben nu al een dag of halve dag vrijgemaakt om alle voorzitters en bijzitters te ontvangen op een themazitting.