Direct naar artikelinhoud
Fraude Belgisch voetbal

Speurders krijgen stilaan zicht op financieel kluwen Veljkovic: 30 rekeningen en monsterafhalingen

Mateja Kezman (L) en Dejan Veljkovic.Beeld BELGA

Volgens de officiële aangifte heeft de vennootschap van Dejan Veljkovic (48), één van de belangrijkste voetbalmakelaars van België, vorig jaar amper 4.529 euro winst gemaakt. De vorige boekjaren waren met maximaal 28.000 euro ook geen vetpot. Toch had Veljkovic liefst 30 rekeningen bij één bank in Genk - en haalde hij daar in één dag 450.000 euro cash af.

De dag nadat de bom van het voetbalschandaal barstte, met invallen in het hele land bij voetballers, trainers, scheidsrechters en journalisten, maakte het federaal parket bekend dat het onderzoek gestart was bij een bankkantoor in Genk. Daar waren verdachte verrichtingen vastgesteld met tientallen rekeningen. Volgens de huidige stand van het onderzoek zou hoofdverdachte Veljkovic bij die bewuste bank liefst 30 rekeningen beheren. Naast twee rekeningen die op zijn eigen naam stonden, had hij ook volmachten op heel wat andere. Het gaat onder meer om rekeningen van familieleden, maar ook van (ex-) voetballers zoals Milan Jovanovic, Dalibor Veselinovic en Ivan Obradovic.

Het gerecht verdenkt de spelersmakelaar ervan dat hij miljoenen euro’s heeft witgewassen. Veljkovic stuurde volgens gerechtelijke bronnen commissies en zogezegde commissies op transfers naar vennootschappen in fiscale paradijzen zoals Belize. Dat geld keerde in kleinere sommen terug naar België via zijn vele rekeningen bij de bank in Genk. Vervolgens versluisde Veljkovic geld terug naar voetballers en hun familie, onder meer via Western Union.

Zelf haalde hij in het kantoor in Genk ook grote bedragen af. Zo wandelde hij er buiten met 250.000 euro cash van een rekening van zijn broer. Dezelfde dag haalde hij ook 200.000 euro af van de rekening van zijn vader. Nochtans moet elke bank verdachte transacties vanaf 10.000 euro melden aan de witwascel.

Vlak na zijn arrestatie is Dejan Veljkovic summier ondervraagd, maar sindsdien is hij - voor zover geweten - nog altijd niet uitgebreid verhoord. Nochtans heeft de in Servië geboren spelersmakelaar één en ander uit te leggen. Onder meer over zijn bedrijfsresultaten, als zaakvoerder van DV Management. Die bedragen zijn geen geheim. Volgens de jaarrekeningen op de website van de Nationale Bank houdt Veljkovic allesbehalve een fortuin over aan zijn bvba, die gevestigd is in Wilrijk. In 2011 gaf hij 28.403 euro winst aan. Voor het boekjaar van de laatste zes maanden van 2015 en heel 2016 klokte hij af op een gelijkaardig bedrag. In 2017 zakte de winst zelfs naar een povere 4.529 euro.

Opmerkelijk, want voor de buitenwereld heeft Veljkovic zijn schaapjes op het droge. Zo laat hij momenteel een imposant huis bouwen in een villawijk in Schoten. Het gerecht vermoedt dat hij door de jaren heen miljoenen euro's witgewassen heeft. Eén van zijn voornaamste partners in crime daarvoor: Uros Jankovic. De Montenegrijn is net als Veljkovic makelaar bij het bureau van Mateja Kezman, ex-speler van onder meer Chelsea en PSV. Na de 44 huiszoekingen in ons land maakte het federaal parket bekend dat de onderzoeksrechter ook een Europees aanhoudingsbevel had uitgevaardigd tegen ene 'U.J.' - jawel, Uros Jankovic.

Western Union

Op papier is Jankovic directeur van meerdere vennootschappen in onder andere Cyprus en Montenegro. Met namen als Top Scorer Consulting verwijzen ze naar de voetbalwereld. Nog een andere vennootschap van hem is Magnum Doo. Omdat dit bedrijf bij de Belgische voetbalbond geregistreerd staat met Uros Jankovic als vertegenwoordiger, kan de man ook optreden bij spelerstransfers in ons land. Volgens gerechtelijke bronnen heeft het onderzoek intussen aangetoond dat Veljkovic en Jankovic al jaren twee handen op één buik zijn. De speurders gaan ervan uit dat Veljkovic valse facturen opstelde of liet opstellen op naam van buitenlandse vennootschappen, waar Veljkovic en Jankovic of hun familieleden achter zitten. Via de rekeningen van deze vennootschappen zouden ze grof geld doorgesluisd hebben.

Het gerecht is de puzzel naar verluidt nog aan het leggen, maar de werkwijze van Veljkovic en Jankovic zou de volgende geweest zijn: commissies op transfers in het Belgisch voetbal stuurden ze via de tussenkomst van andere personen, onder wie collega-makelaars, naar vennootschappen in fiscale paradijzen, zoals Belize. Veljkovic zou daar een vennootschap gehad hebben met een rekeningnummer in Cyprus. Het geld werd in stukjes en beetjes verdeeld, om opvallend vaak terug te vloeien naar enkele van de 30 rekeningen van Veljkovic in dat Genkse bankkantoor. Via onder meer Western Union speelde Veljkovic sommen daarvan door naar voetballers en hun familie. De speurders zien dit als een zwartgeldcircuit.

Roekeloos

Door de jaren heen werd Veljkovic onvoorzichtig en zelfs ronduit roekeloos. Zo stapte hij volgens gerechtelijke bronnen in de herfst van 2016 zijn bank in Genk binnen en wandelde hij even later buiten met 450.000 euro cash geld. Van de rekening van zijn vader vroeg hij met zijn volmacht 200.000 euro op. Van die van zijn broer 250.000 euro. De makelaar kréég dat geld ook. Maar elke bank moet transacties vanaf 10.000 euro verplicht melden aan de Cel voor Financiële Informatieverwerking, of in de volksmond: de witwascel.

Tijdens zijn relatief korte ondervraging door onderzoeksrechter Joris Raskin zou Dejan Veljkovic die stortingen als "normaal" bestempeld hebben. Volgens hem was dat zo afgesproken met zijn zakenpartners. Veljkovic ziet zichzelf niet als een grote gangster. Hij zegt dat hij eerlijk zijn brood verdient. Aan het gerecht zou hij verklaard hebben dat hij ongeveer 5.000 euro netto per maand verdient. Nog volgens Veljkovic zitten er "hoogstens wat foutjes" in sommige van z'n facturen.