Onwettig afwezige voorzitters of bijzitters bij gemeenteraadsverkiezingen riskeren zware boetes

© Jimmy Kets

De honderden voorzitters en bijzitters die onwettig afwezig waren tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, riskeren wel degelijke juridische vervolging en zware boetes. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS.

jvh

Wie werd opgeroepen, en niet door een vrederechter of voorzitter van een rechtbank van eerste aanleg werd vrijgesteld, werd verwacht om op 14 oktober het stemmen in een stembureau (mee) in goede banen te leiden. Honderden mensen deden dat echter niet, en stuurden gewoon hun kat. Maar zij zullen niet vrijuit gaan, blijkt uit een rondvraag van VRT NWS bij de Vlaamse parketten.

Het is namelijk zoals steeds de bedoeling om onwettig afwezige voorzitters en bijzitters te vervolgen. Zij zullen in de komende weken en maanden eerst opgeroepen worden voor verhoor, en indien ze daarbij geen geldig excuus kunnen leveren, vervolgens een minnelijke schikking van 250 euro moeten betalen.

Wie ook dat weigert, riskeert zelfs voor de rechter gedaagd te worden, en een boete van 400 tot 1.600 euro te moeten betalen. Volgens de VRT hebben veel rechtbanken nu al een (halve) dag vrijgemaakt voor themazittingen.

Het is nog niet precies duidelijk over hoeveel mensen het gaat, maar het betreft zeker honderden mensen. Zo heeft het vredegerecht van het eerste kanton in Gent het al over 144 mensen, werden in Leuven 94 dossiers geopend, en is in Brugge al voor 120 afwezige bijzitters een pv opgesteld. Ter vergelijking: na de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2012 werden meer dan 1.000 Belgen vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen