Alice S. / BSIP

Heb jij je appendix laten verwijderen? Dan ga je minder snel de ziekte van Parkinson krijgen

Uit nieuw onderzoek van Zweedse en Amerikaase neurologen blijkt dat wie zijn blindedarm of appendix verwijderd is, minder snel de ziekte van Parkinson zou ontwikkelen. Maar specialisten willen de appendix niet zomaar verwijderen.

Voor een nieuw onderzoek van Zweedse en Amerikaanse neurologen werden maar liefst 1,7 miljoen Zweden onderzocht. En wat blijkt? Wie zijn appendix of blindedarm ooit werd verwijderd, zou -als je de ziekte zou krijgen- pas later de ziekte van Parkinson ontwikkelen. De meest voorkomende symptomen bij deze ziekte zijn trage bewegingen, spierstijfheid, beven en spraakproblemen.   

De blindedarm of appendix is een klein hangsel in de darmen. Het is gemiddeld 5 à 10 centimeter lang, en 5 à 6 milimeter breed. Specialisten hebben nog heel wat vragen over de precieze functie van dat kleine stukje darm.

"Bij zowat 1 op 500 mensen werd ooit de blindedarm verwijderd" vertelt dokter Luc Colemont, specialist maag- en darmziekten, in het programma 'Nieuwe Feiten' op Radio 1. "Meestal wordt die verwijderd op jonge leeftijd. We zien dat miljoenen mensen ter wereld een perfect normaal leven hebben zonder blindedarm."

Moeten we de appendix dan bij iedereen verwijderen? "Absoluut niet. Er is geen enkele richtlijn om de blindedarm te verwijderen" besluit Colemont. "Ook niet wanneer je in de buik geopereerd wordt voor een andere ziekte. Er zijn wetenschappers die zeggen dat de appendix een opbergplaats is voor gezonde flora. Zo zou je dankzij die darmflora na een buikgriep terug snel op de been zijn."

Meest gelezen