Direct naar artikelinhoud
Albumrecensie

‘Negative Capability’ is een van de mooiste albums van Marianne Faithfull

‘Negative Capability’ is een van de mooiste albums van Marianne Faithfull
Beeld rv

Ouder worden, vergankelijkheid, de dood en hoe met dit alles om te gaan. Dat zijn grofweg de thema’s die Marianne Faithfull (71) voorbij laat komen op haar 21ste soloalbum Negative Capability

Aanvankelijk wilde Faithfull, die al jaren in Parijs woont, met producer Rob Ellis een plaat maken waarop ze teruggreep naar de folkliedjes die ze met haar ouders zong. Maar het overlijden van enkele van haar vrienden, onder wie sixties icoon Anita Pallenberg, zette Faithfull aan tot nadenken over waar ze stond in het leven.

Samen met onder meer Nick Cave en Warren Ellis nam ze alle tijd voor Negative Capability. Het is een van haar mooiste albums geworden sinds haar comeback Broken English uit 1979.

Van die plaat nam ze ‘Witches Song’ opnieuw op, terwijl ook een van haar vroegste singles, ‘As Tears Go By’ (1964), een nieuwe behandeling krijgt.

Prachtig hoe als een rode draad steeds de bezwerende viool van Warren Ellis terugkomt. Het geeft de toch al melancholieke stemming op de plaat nog een extra nadruk. In het mooiste liedje, ‘The Gypsy Faerie Queen’, horen we Ellis samen met Nick Cave, die het liedje met Faithfull schreef. Het had zo op een van Caves eigen albums kunnen staan - zo goed is het.

‘Negative Capability’ is een van de mooiste albums van Marianne Faithfull
Beeld rv

Een ander hoogtepunt is het huiveringwekkende ‘They Come at Night’, een schrijnend bluesnummer van Mark Lanegan over de terreuraanslag in Parijs drie jaar geleden. Daar word je even stil van. Zo is dit hele album, waarop de krakende maar indringende stem van Faithfull de hoofdrol opeist, zowel louterend als troostrijk.

Negative Capability is nu uit bij BMG.