© rr

Zuurgooier veroordeeld tot 18 jaar cel en provisionele schadevergoeding van 2,3 miljoen euro

De Brusselse correctionele rechtbank heeft Jelle Frenken vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. De man wordt ook ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank voor een periode van 10 jaar. De 41-jarige Frenken overgoot in februari 2015 poetsvrouw Marina Tijssen met zwavelzuur, nadat hij maandenlang haar werkgever warenhuisketen Delhaize had afgeperst. Frenken moet zijn slachtoffer ook een schadevergoeding betalen van 497.751 euro.

yb, belga

De 41-jarige Frenken overgoot Marina Tijssen op 20 februari 2015 met zwavelzuur in de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat. De 53-jarige vrouw werkte er als poetsvrouw en Frenken was toen al maanden de winkelketen aan het afpersen door te dreigen met een dergelijke aanval. De plannen voor die afpersing begon hij maanden voordien te smeden, nadat hij zijn job was kwijtgeraakt en in geldnood kwam.

Frenken ging na de zuuraanval op de vlucht maar werd in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt bij een routine wegcontrole in de buurt van Parijs en vervolgens uitgeleverd aan België. Volgens de rechtbank maakte Frenken zich schuldig aan afpersing, poging afpersing en moordpoging. Hij kon volgens de rechtbank immers geen andere bedoeling gehad hebben dan het slachtoffer te doden.

"Dat blijkt uit de keuze voor een zeer gevaarlijk zuur en het feit dat hij een grote hoeveelheid op een vitaal deel van het slachtoffer goot, haar gelaat", klonk het in het vonnis. "De verdachte sprak het slachtoffer ook aan om er zeker van te zijn dat hij haar gelaat zou treffen."

De correctionele rechtbank van Brussel veroordeelde Frenken tot achttien jaar cel en een terbeschikkingstelling van tien jaar. Hij moet daarbovenop ook nog een provisionele schadevergoeding van in totaal 2,3 miljoen euro betalen aan de verschillende burgerlijke partijen, zoals de echtgenoot en de zus van de vrouw en warenhuisketen Delhaize. Net geen 500.000 euro ervan gaat naar het slachtoffer.

Veroordeling zuurgooier stemt slachtoffer tevreden: “Het leven gaat voort”

De 41-jarige Jelle Frenken is vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar en wordt voor 10 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Frenken had in februari 2015 poetsvrouw Marina Tijssen voor het leven verminkt door haar met zwavelzuur te overgieten. “Je kan dit nooit afsluiten”, zegt het slachtoffer aan VTM NIEUWS.

Frenken stapte op 20 februari 2015 de Delhaize in de Antwerpse Museumstraat binnen. De 53-jarige Marina Tijssen werkte er als poetsvrouw en werd door de man overgoten met zwavelzuur, wat het slachtoffer verminkte.

De dader moest vrijdag voor de correctionele rechtbank van Brussel verschijnen. Hij werd veroordeeld tot achttien jaar cel en een terbeschikkingstelling van tien jaar. Hij moet ook een provisionele schadevergoeding van 2,3 miljoen euro betallen aan alle burgerlijke partijen. Tijssen zal 497.751 krijgen van de dader.

Voor de televisiecamera’s van VTM NIEUWS heeft Tijssen op de uitspraak van het hof gereageerd. “Het gerecht heeft zelf gezegd dat het een gevaarlijk persoon is die moet opgevolgd worden. Ik ben tevreden met de uitspraak.”

De feiten van die noodlottige dag spoken nog steeds door haar hoofd. “Je kan dit nooit afsluiten. Toch probeer ik het verleden te laten voor wat het is en in de toekomst te kijken. Het leven gaat voort.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer