Belgische ex-Guantanamo-gevangene krijgt 12 jaar cel

Soufian Abbar El Houari (46), een voormalige Guantanamo-gevangene, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar en een boete van 18.000 euro voor terrorisme en bendevorming. Zes medeplichtigen, onder wie een andere ex-Guantanamogevangene, kregen celstraffen tot 40 maanden voor bendevorming.
BELGA/VERGULT

Soufian Abbar El Houari werd in 2003 door de Amerikanen opgepakt in Georgië omdat hij in Tsjetsjenië aan de zijde van radicale moslimrebellen tegen de Russen had gevochten. De man werd overgebracht naar de Amerikaanse gevangenis voor terreurverdachten in het Cubaanse Guantanamo en verbleef daar tot 2008. Daar ontmoette hij ook de Belg Mosa Zemmouri, die in 2001 in Pakistan was opgepakt omdat hij de taliban in Afghanistan zou gesteund hebben.

Na hun vrijlating kwamen beide mannen naar België maar in 2013 vertrok Abbar El Houari naar Syrië. Uiteindelijk keerde hij naar België terug maar bleef hij in contact met moslimterroristen in Syrië en bleef hen steunen. Zo stuurde hij herhaaldelijk materiaal en geld. Het ging daarbij om aanzienlijke geldsommen, minstens in één geval zelfs om 50.000 euro. De man steunde ook vertrekkende Syrië-strijders financieel en hielp hen onder meer aan valse papieren.

Hoe Abbar El Houari aan dat geld kwam, is niet meteen duidelijk. Maar duidelijk is wel dat de man ook banden had met het gewone criminele milieu. Via die weg was hij betrokken bij verschillende inbraken. Het is door die inbraken dat hij uiteindelijk tegen de lamp is gelopen.

Daarnet is Soufian Abbar El Houari veroordeeld tot 12 jaar cel  en een geldboete van 18.000 euro. De man die hem geholpen had geld in te zamelen voor de gewapende strijd in Syrië, kreeg een celstraf van 2 jaar met uitstel en een boete van 3.000, waarvan twee derden met uitstel. Mosa Zemmouri kreeg 40 maanden cel met uitstel en een geldboete van 1.200 euro, waarvan de helft met uitstel. Vijf andere verdachten kregen celstraffen van 18 tot 40 maanden cel en een boete van 1.200 euro.

Meest gelezen