© Getty Images, RR

© RR

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Gratis bier, ijs of een cinematicket als je in Bologna de auto laat staan

Gratis bier, ijs of een cinematicket als je de auto laat staan. In Bologna is dat het opzet om meer mensen op de fiets te krijgen, te voet de stad in te sturen of het openbaar vervoer te laten gebruiken.

rvre

Het is stedenbouwkundige Marco Amadori die met het idee kwam voor de Bella Mossa-app. Hij wil met zijn applicatie toeristen en bewoners aanzetten om zich duurzaam te verplaatsen in de stad om zo luchtvervuiling tegen te gaan en lichaamsbeweging te promoten.

De app registreert alle verplaatsingen van de gebruiker. Via gps worden die verplaatsingen gecontroleerd. Gebruikers zien hoeveel CO2 ze besparen door hun duurzame verplaatsing in vergelijking met een autorit. Hoe meer duurzame verplaatsingen, hoe meer punten de gebruikers scoren. De punten hangen niet af van de afstand van de verplaatsing, maar wel van het aantal verplaatsingen omdat Amadori wil promoten om ook korte afstanden duurzaam te maken.

Die punten worden dan ingeruild voor beloningen zoals een gratis koffie, bier, een ijsje of een cinematicket bij lokale handelaars. Nu al sloten meer dan honderd handelaars zich aan bij het project. Sinds de lancering van de Bella Mossa-app werd in totaal al een afstand van meer dan 3.7 kilometer geregistreerd.

In Antwerpen is zo’n beloningssysteem in andere vormen ook al bekend. Zo hebben wij de Ring-Ring-app van Slim naar Antwerpen. Dat is een kilometerteller waarmee gebruikers voor elke honderd gereden kilometers met de fiets punten krijgen en kunnen sparen voor voordelen bij meerdere handelszaken. Uw krant lanceerde zelf ook een gelijkaardige app met de GvA Olympus-app. Gebruikers krijgen daarbij elke maand bonnen om mee te gaan lunchen in een Antwerps restaurant naar keuze als ze ervoor kiezen om niet met de wagen de spits te trotseren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER