Direct naar artikelinhoud
Dieet

Pioppi-'lifestyle’ is de nieuwe dieethype, maar voedingsexperts waarschuwen voor gevaren

Een glaasje rode wijn? Doen, zegt de nieuwe dieet-sensatie Pioppi.Beeld REUTERS

Met het zogenaamde Pioppi is er een nieuwe dieetsensatie op de markt. In Nederland is het waanzinnig populair, maar waarschuwt het Voedingscentrum voor de gevaren. “Dit is een zoveelste variatie op het thema, en gevaarlijk bovendien”, oordelen experts.

Atkins en Montignac, Dukan en Weight Watchers, Pascale Naessens en Sandra Bekkari, de voedselzandloper en paleo. We werden de laatste jaren en decennia overspoeld door de ene na de andere wonderwijze om gezonder te eten en, als het even kan, af te vallen. Die hypes worden ook weleens gelanceerd in aanloop naar de Boekenbeurs. Het is geen geheim dat kook- en lifestyleboeken de laatste jaren van levensbelang zijn voor zowat elke uitgever. Deze editie kunnen we een nieuwe naam op het lijstje schrijven: Pioppi. 

De nieuwe dieet-sensatie is bijzonder populair in Nederland, maar voedingsexperts zetten er vraagtekens bij

Dat boek komt uit de koker van de Britse cardioloog Aseem Malhotra en voormalig atleet en filmmaker Donald O’Neill. Zij baseerden zich op de levensstijl van de mensen in het piepkleine dorpje Pioppi, in de Zuid-Italiaanse provincie Salerno. De ongeveer 300 inwoners leven er, volgens de promotekst van het boek, “eenvoudig, maar ook lang en gezond”. Dat klinkt aantrekkelijk, al zetten voedingsexperts er vraagtekens bij. 

Het Nederlandse Voedingscentrum, een semi-overheidsbedrijf dat informeert over voeding, waarschuwt voor het dieet. Je krijgt er te weinig voedingsvezels en vitamine B en net te veel verzadigde vetten, vlees en eieren mee binnen.

Worstjes à volonté

Even naar het dieet zelf, al mag je dat van de auteurs niet zo noemen. Zij beschouwen het als een ‘lifestyle’ waarmee je in slechts drie weken tijd kunt afvallen én tegelijk het risico op diabetes en hart- en vaatziekten kunt verkleinen. Op voedingsvlak zijn er enkele principes. Kort samengevat zijn vooral de koolhydraten uit den boze, zoals bij wel meer dieethypes van de laatste jaren. Een Pioppi-adept vermijdt die dus zoveel mogelijk. 

Op vleesconsumptie staat dan weer geen maat. Je mag zoveel worstjes, spek en koteletjes eten als je maar wil. Evenzeer aan te raden in de Pioppi-filosofie zijn onder andere kokosolie, roomboter, vis, voldoende eieren en zelfs een heerlijk glaasje wijn. 

‘Dit is een zoveelste herhaling van het Atkins-dieet, maar met een nieuw sausje over. Net als alle andere diëten die koolhydraten mijden, is dit echt ongezond’
Theo Niewold (hoogleraar voeding en gezondheid KU Leuven)

Die nieuwe aanpak breekt meteen potten bij het publiek. In Nederland voert het boek al wekenlang de bestsellerlijsten aan. Ook in ons land dook het al op in de Boeken top-100 én heeft het een plaatsje op de Boekenbeurs. Net daarom komt het Voedingscentrum bij onze noorderburen in actie. In ons land gaat de Hoge Gezondheidsraad nog niet zover. 

Experts zetten nu wel al forse vraagtekens bij dit nieuw dieetfenomeen. “Dit is niets nieuws onder de zon. Het is een zoveelste herhaling van bijvoorbeeld het Atkins-dieet. Het is alweer dezelfde basis, namelijk geen koolhydraten. Daar giet men dan graag een nieuw sausje over, in dit geval nieuwigheden als kokosolie”, oordeelt Theo Niewold, hoogleraar voeding en gezondheid aan de KU Leuven. 

Het dieet brengt dus allesbehalve een aardschok teweeg. Maar dat het niet nieuw is, is niet het ergste wat Pioppi te verwijten valt. “Je dreigt ermee verschillende vitamines en mineralen te missen", zegt Niewold. “Maar vooral de koolhydraten zijn het probleem. Dat is onze brandstof. We hebben dat echt nodig, bijvoorbeeld om onze hersenen goed te laten functioneren. Net als alle andere diëten die koolhydraten vermijden, is dit echt ongezond.”