Direct naar artikelinhoud

Britse premier May sluit “geheim akkoord” over douane-unie na brexit

Theresa May verlaat Downing Street in LondenBeeld AFP

De Britse premier Theresa May zou vandaag een akkoord hebben gesloten over een zogenoemde douane-unie. Daarmee zou de grens tussen Noord-Ierland en Ierland openblijven en zou een van de grootste obstakels in de brexitonderhandelingen worden weggenomen.

en

De deal, waarover The Sunday Times bericht, zou ‘Future Economic Partnership’ heten. De Britse krant baseert zich op bronnen rond de regering van premier Theresa May.

In het akkoord zouden ook details staan over een handelsakkoord tussen Groot-Brittannië en de Europese Unie. De deal zou vergelijkbaar zijn met het CETA-handelsakkoord dat de EU en Canada vorig jaar beklonken. De overeenkomst zal een uitstapclausule bevatten, waardoor premier May kan proberen sceptische ‘brexiteers’ binnen haar Conservative Party voor zich te winnen. De voorbereidingen voor een definitieve deal zouden “veel geavanceerder zijn dan eerder bekendgemaakt”.

Een woordvoerder van de Britse premier doet het bericht in The Sunday Times af als “speculatie”. Volgens hem zijn de onderhandelingen nog gaande. “We hebben alleen goede vooruitgang gemaakt voor onze toekomstige betrekkingen”, aldus de woordvoerder aan het Duitse persagentschap dpa. 

Zeker is wel dat het Britse kabinet komende dinsdag bijeenkomt voor overleg over het plan. Op vrijdag hoopt May voldoende vooruitgang te hebben geboekt om de EU ervan te overtuigen een speciale brexittop tussen de partijen te organiseren.

Geen harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland

De Ierse kwestie geldt als de belangrijkste horde om het brexit-akkoord te voltooien. May zei recent dat het akkoord “voor 95 procent” rond is.

De EU wil niet dat er ooit nog een harde grens komt tussen EU-lid Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Ze eist daarvoor een garantie van premier May. Die bleef tot nu toe uit. 

Beide partijen vrezen dat een harde grens, met controles tussen Ierland en Noord-Ierland, de kwetsbare vrede in de voorheen door burgeroorlog verscheurde regio in gevaar zou brengen. 

Toch zal er op een of andere manier een scheiding moet komen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk, omdat er vanaf 1 april geen vrij verkeer van personen en goederen meer zal zijn. De EU moet kunnen controleren wat er naar binnen komt en naar buiten gaat.