‘Steak-rel’ leidt tot nieuwe Twitteroorlog over tradities

Steak friet met peperroomsaus, een klassieker © Foto Kurt

© Getty Images/iStockphoto

thumbnail: Steak friet met peperroomsaus, een klassieker
thumbnail: null

De commotie over de kerst/wintermarkt in Brugge is amper gaan liggen of er is al een nieuwe rel over de Vlaamse tradities die de ‘politiek correcte goegemeente’ - lees: de linkerzijde van het politieke spectrum - op de schop zou willen. Twistpunt? De steak, al dan niet met friet.

Marjan Justaert

Met zijn jongste campagne doet het Vlam (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) ongewild de vlam in de pan slaan. Sinds zaterdag is het de ‘week van de steak friet’: de rundveehouders hopen dat de Belg zoveel mogelijk voor vlees van eigen bodem kiest als hij één van zijn favoriete gerechten bereidt, het Vlam promoot een week lang de steak: ‘Een klassieker, die graag gesmaakt wordt met béarnaise, pepersaus of gewoon natuur maar zich ook uitstekend leent voor de bereiding van gerechten in de buitenlandse keuken, bijvoorbeeld de Italiaanse, de Aziatische of Marokkaanse keuken.’

Maar niet iedereen is daar even gelukkig mee, zo blijkt. Vlaams Parlementslid Hermes Sanctorum riep gisteren het Vlam op om ‘te stoppen met ongezonde voeding te promoten’, ‘nationale trots of niet. ‘Wat Vlam doet is niet meer van deze tijd. Ze zouden enkel nog gezonde voeding mogen promoten’, klonk het. Zijn vroegere partij Groen én de Vlaamse socialisten steunden hem in zijn mening, tot grote consternatie van menig (centrum)rechts politicus, van topslagers als Hendrik Dierendonck en het VLAM zelf.

De Steak-rel was geboren en breidde zich, zoals dat gaat op de sociale media, razendsnel uit naar ‘kazen van bij ons’, een discussie over onverdoofd slachten en onze ‘normen en waarden’ tout court.

‘Baas Over Eigen Maag’

Onder meer staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een verwoed Twitteraar, liet zich niet onbetuigd. ‘De ‘week van de steak en friet’ begint, SP.A en Groen vinden het een schande. Ik vind het geweldig’, aldus Francken. ‘Wat is er ongezond aan verse frietjes van de lokale patattenboer en een stukje gegrild witblauw? Zomerse herinnering. Stop de linkse betutteling. Baas Over Eigen Maag!’

Als klap op de vuurpijl vonden enkele sociale mediagebruikers een aankondiging van de jaarlijkse steakdag van de lokale SP.A-afdeling van Kessel-Lo terug. Meteen werd de partij, in de meest sappige bewoordingen, op haar ‘hypocriete houding’ gewezen.

Zondagnamiddag voelde voorzitter John Crombez himself zich geroepen om ook te reageren op de heisa. ‘Zelf fan van steak-friet’, tweette hij. ‘Toch vind ik dat we minder vlees moeten eten, maar belangrijker: vlees van bij ons met respect voor dier en milieu. Geen geld naar reclame voor meer vleesconsumptie. Aandacht voor dit belangrijk thema is zeer welkom. Onze standpunten correct weergeven ook.’

Eigen vlees eerst

De SP.A-voorzitter benadrukte dat zijn partij nooit iets anders heeft gezegd dan dat het belangrijk is dat vlees ‘van bij ons’ wordt gepromoot, in een reactie aan de VRT en hln.be gaf VLAM-woordvoerster Liliane Driesen intussen toe dat ‘dat element nog méér in de kijker mocht worden gezet’ en onder meer de radiospots zijn aangepast. ‘Wij zeggen niet dat consument méér vlees moet eten. Wij roepen wel op de voorkeur aan producten van eigen bodem te geven. Zo wordt niet alleen de eigen economie gesteund, maar verkleint men ook de ecologische voetafdruk

Voor Sanctorum is dat niet afdoende: ‘De website lekkervanbijons.be promoot vooral het eten en klaarmaken van vlees, niet zozeer vlees van bij ons.’ De ecologist blijft erbij dat de overheid, door de actie van de rundveehouders te steunen, een bedenkelijke boodschap de wereld in stuurt en vindt dat ze enkel gezondere, duurzamere en meer diervriendelijke voeding zou mogen promoten.