Schauvliege: “Bedrijventerrein in Maasmechelen maakt plaats voor natuur”

© BELGA

Het bedrijventerrein ‘Op de Berg’ in Maasmechelen zal op termijn plaatsmaken voor een natuurpark. Dat heeft de Vlaamse regering beslist na een voorstel van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V).

mtm

Het bedrijventerrein Op de Berg ligt in het midden van een waardevol en groot natuurcomplex in het Nationaal Park Hoge Kempen. “Er vinden activiteiten plaats die niet verenigbaar zijn met de functie van nationaal park”, luidt het in een persmededeling van het kabinet-Schauvliege. “Er is ook geen riolering, zodat wordt gevreesd voor bodemverontreiniging. De industriële activiteiten op het terrein veroorzaken soms geur- en stofhinder en genereren zwaar verkeer op verkeerde plaatsen.”

Met het opheffen van de industrie kan de bodem worden gesaneerd. “In het gebied kunnen vervolgens een aantal Europese natuurdoelen worden gerealiseerd. Het gebied zal deel uitmaken van een publiek toegankelijk Nationaal Park met fiets- en wandelpaden en uitzichtpunten. Niet alleen de natuur haalt hier voordeel uit, maar ook de vrijetijdseconomie.”

“Het is de bedoeling om de ontbrekende puzzelstukken op het terrein één voor één in te vullen en zo een aaneengesloten natuurgebied te realiseren”, aldus Schauvliege.

Nu volgt een onderzoek naar het beste scenario voor de uitdoving van het bedrijventerrein.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen