Zijn onze ziekenhuizen nu echt schoner?

© iStock

De Belgische ziekenhuizen hebben op twee jaar tijd vooruitgang geboekt in de strijd tegen zorginfecties. Dat zegt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Er is wel nog werk aan de winkel, weet ook Test-Aankoop. Zo is maar een vierde van de ziekenhuizen in orde met de handhygiëne.

De hygiëneteams en de directies van de Belgische ziekenhuizen hebben op twee jaar tijd vooruitgang geboekt in de strijd tegen zorginfecties. Dat blijkt een rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De instelling nam de inspanningen van 103 zorginstellingen onder de loep nam. Doel is de effecten van het nationaal beleid op gebied van de ziekenhuishygiëne na te gaan en de inzet van middelen om zorginfecties te voorkomen te evalueren.

‘De verschillen tussen de ziekenhuizen zijn groot’ ,zegt het WIV, dat vooral de vooruitgang op nationaal vlak is geboekt wil onderstrepen. Zo integreert 70 procent van de ziekenhuizen een strategisch plan voor ziekenhuishygiëne in het globaal strategisch plan. Dat was in 2013 maar 30 procent. Ook het aandeel van ziekenhuizen die lokale audits van bepaalde specifieke zorgprocessen hebben ingevoerd, steeg aanzienlijk.

Propere nagels

De nationale aanbevelingen voor handhygiëne worden beter gevolgd. Test-Aankoop wijst er wel op dat maar een vierde van de ziekenhuizen waarvan de gegevens beschikbaar zijn de norm haalt van goede handhygiëne. Daarvoor moet 90% van het gecontroleerde personeel in orde zijn met de regels, zoals kortgeknipte, propere nagels en geen juwelen.

Positief is dat het aantal MSRA-infecties, in de volksmond bekend als de ziekenhuisbacterie, in 2015 drie keer lager lag (één geval per duizend opnames) dan in 2003 (circa drie gevallen per duizend opnames). Weer niet het volledige verhaal, zegt Test-Aankoop. ‘Andere resistente kiemen zijn in gestage opmars, zoals resistente enterokokken en enterobacteriën.’

Antibioticagebruik

Verder wil de organisatie een ‘ambitieuzer en veelzeggender’ systeem, dat meer en andere indicatoren betrekt in het onderzoek. ‘Een groot deel van de indicatoren zijn niet meer dan gewoon een wettelijke verplichting’, klinkt het. ‘De criteria blijven beperkt tot hygiëne, terwijl ook een doordacht antibioticagebruik essentieel is voor een significante daling van resistente zorginfecties.’

Het WIV is het daarmee eens. Daarnaast raadt het instituut aan om de onderzoeksgegevens aan een externe controle te onderwerpen. Ziekenhuizen leveren die gegevens namelijk zelf aan. (BELGA/JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content