© Patrick Hattori

Productiehuis verfilmt roman van Pat Donnez

Heuglijk nieuws voor Mechelaar Pat Donnez: Lichterlaaie, zijn eerste grote roman, wordt verfilmd. Er was heel wat interesse voor het verhaal, uiteindelijk kon productiehuis deMENSEN de rechten verwerven. Nathalie Basteyns regisseert.

Marijn Sillis

Amper een paar weken na de voorstelling van zijn nieuwe dichtbundel Radeloos en betoverd mag Pat Donnez een nieuw artistiek geesteskind aankondigen: de verfilming van Lichterlaaie (Uitgeverij Vrijdag). “Ik ben zo blij als een kermisvogel”, reageert Donnez. “Dat je eerste grote roman meteen verfilmd wordt, is onwezenlijk.”

Aan de overeenkomst gingen volgens de gewezen stadsartiest weken van onderhandelen vooraf. “Er was veel interesse voor het verhaal, tot in Nederland toe”, zegt Donnez. “Van meer dan één boek is verkondigd dat het verfilmd zou worden. Maar ik kan garanderen: we zijn niet over één nacht ijs gegaan. Ik weet dat ik goed vlees in de kuip heb. Al wordt het hun eerste grote filmproductie: deMENSEN is een machine. Zij zullen zeer omzichtig te werk gaan.”

In Lichterlaaie, geïnspireerd door een waargebeurd feit uit 1974, doet brouwersgast Louis een gooi naar het wereldrecord grafliggen, waarna hij in een romance sukkelt met de vrouw van de minister van buitenlandse zaken. Volgens Nathalie Basteyns omvat Lichterlaaie “alle elementen van een succesvolle film: drama, humor en vooral personages waarin iedereen een stukje van zichzelf herkent.”

Lees dit weekend het hele verhaal in Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER