© TOM GOYVAERTS/GMAX Agency

Pro League verdedigt zich: “Evenwichtige kalender Proximus League is geen sinecure”

Pierre François en Ludwig Sneyers, CEO’s van de Pro League, verdedigen de kalender van de Proximus League (de eerste klasse B).

doro

Begin deze week werden de data voor speeldag 15 tot en met 22 in de Proximus League bekendgemaakt. Dat zorgde voor onvrede bij de supporters van onder meer Antwerp en Lierse die amper wedstrijden op zaterdagavond krijgen. De Pro League voelt zich genoodzaakt om te reageren.

“Op 28 april 2015 keurde de Algemene Vergadering van de Pro League de competitiehervorming (het huidige competitieformat) goed. De scheiding tussen amateur- en profclubs moest zuurstof geven aan 24 resterende profclubs”, stellen CEO’s Pierre François en Ludwig Sneyers op de website van de Pro League.

“Het is geen sinecure om een evenwichtige kalender samen te stellen voor alle clubs van de Pro League. De spreiding van de wedstrijdmomenten over het hele weekend werd samen met de profclubs bepaald. De kalendermanager van de Pro League moet rekening houden met verschillende eisen van de (lokale) overheid, de politie, sportieve prestaties in de loop van het seizoen, ... Zo moeten sommige wedstrijden bijvoorbeeld verplicht op vrijdag gespeeld worden, anderen dan weer op zondag.”

“Daarnaast zijn er heel wat andere elementen die de kalender onrechtstreeks beïnvloeden (al dan niet deelname beker, Cercle Brugge en Club Brugge kunnen niet gelijktijdig spelen, enz). De data die overblijven tracht de kalendermanager zo gelijk mogelijk te verdelen over de clubs. “

“Uiteraard kan er slechts 1 club op zaterdag thuis spelen en is een evenwicht hierin vinden een bijzonder moeilijke oefening. Een club kan niet al zijn wedstrijden op zaterdag spelen want dat zou betekenen dat die club een aanzienlijk voordeel zal hebben. We trachten er dus voor te zorgen, dat er een evenwicht is voor alle clubs.”

© Pro League

“Om haar contractuele verplichtingen na te komen, zal de Pro League de 8 vertegenwoordigers van de clubs uitkomende in de Proximus League uitnodigen om een dialoog op te starten met de betrokken groepen. Wij herhalen dat geen enkele club bevoordeeld noch benadeeld wordt bij de opmaak van de kalender.”

MEER OVER

MEER OVER VOETBAL