Kinderen van drie en elf jaar oud vaker slachtoffer in het verkeer

De plaats waar de 12-jarige Merel De Prins in 2015 werd doodgereden © Jimmy Kets

De afgelopen twintig jaar is het aantal verkeersslachtoffers sterk gedaald, zo blijkt uit cijfers van het verkeersveiligheidsinstituut Vias waarover La Dernière Heure en La Libre Belgique berichten. Dat geldt ook voor jonge verkeersslachtoffers, al zijn er twee leeftijdsgroepen die eruitspringen.

edm

In 1998 noteerde Vias 1.500 ongevallen met dodelijk afloop op Belgische wegen, in 2017 waren dat er 615. Een daling van maar liefst 59 procent. Het aantal gewonden daalde de afgelopen twee decennia met 32 procent, van 70.760 naar 48.451. Die positieve tendens is ook merkbaar bij het aantal slachtoffers jonger dan zestien.

Uit de cijfers van het verkeersveiligheidsinstituut blijkt evenwel dat die daling minder opvallend is bij twee specifieke leeftijden, namelijk drie en elf jaar oud.

Voor het eerst in het verkeer

Het aantal 11-jarige kinderen dat (dodelijk) gewond raakte in het verkeer werd vorig jaar afgerond op 281, een daling van 32 procent in vergelijking met de 415 leeftijdsgenoten die in 1998 betrokken waren bij een verkeersongeval. Ter vergelijking: bij kinderen van tien jaar oud daalde het aantal slachtoffers met 43 procent (van 503 naar 286), bij kinderen van twaalf jaar oud met 39 procent (van 598 tot 367).

‘Elf jaar is een kritieke leeftijd omdat kinderen zich vanaf dan alleen beginnen verplaatsen in het verkeer’, verklaart Vias-woordvoerder Benoît Godart in La Dernière Heure. ‘Maar op die leeftijd kunnen ze het verkeer niet altijd even goed inschatten, en beschouwen ze de straat vaak nog als een speelterrein. Het is daarom belangrijk dat de ouders hun kinderen voldoende begeleiden om hen te wijzen op de risico’s.’

Dat ook het aantal 3-jarigen betrokken bij een verkeersongeval minder sterk is gedaald (257 in 1998 tegenover 179 in 2017, een daling van 30 procent), komt volgens Godart omdat ze vaak minder goed worden ingesnoerd. ‘Kinderen jongeren dan drie worden zorgvuldig in het autozitje geplaatst, maar vanaf drie jaar lijken ouders hier minder aandacht aan te besteden en doen kinderen het vaak alleen’, aldus Godart.

Praktische tips van Vias voor de ouders:

Tips als je kind te voet naar school gaat

1. Overloop het traject met je kind vooraleer hij het alleen moet afleggen. Toon je kind de plaatsen die potentieel gevaarlijk kunnen zijn zoals opritten, garages, parkings, kruispunten, etc.

2. Leer je kind veilig over te steken. Dus niet al lopend en door altijd eerst oogcontact te maken met de bestuurders. Zo weet je kind zeker dat hij gezien is.

3. Maak je kind duidelijk om altijd ruim op tijd te vertrekken, zodat het op geen enkel moment moet lopen op zijn weg naar school.

Tips als je kind met de fiets naar school gaat

1. Oefen de veiligste route naar school verschillende keren op voorhand.

2. Schat in of je kind in staat is om alleen naar school te rijden: kan hij achter zich kijken en zijn arm uitsteken zonder zijn evenwicht te verliezen? Kan hij de snelheid van de andere voertuigen goed inschatten?

3. Zorg dat je kind altijd goed zichtbaar is en laat het een fietshelm dragen.

Tips als je je kind met de auto naar school brengt

1. Als je kind kleiner is dan 1m35, maak het dan altijd correct vast in een aangepast kinderzitje.

2. Vertrek ruim op tijd thuis, zo vermijd je dat je je onderweg moet haasten.

3. Parkeer je altijd reglementair, zelfs al is het maar voor twee minuten. Een slecht geparkeerd voertuig kan verhinderen dat een overstekend kind goed ziet. Bovendien is het kind mogelijk dan niet goed zichtbaar is voor anderen.