Francken hekelt petitie van Groen tegen opslaan van vingerafdrukken om… privacyredenen, maar klopt dat wel?

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) hekelde op Twitter een petitie van Groen tegen het opslaan van vingerafdrukken om privacyredenen. “Ik vind het laatste zinnetje het beste: Door de petitie te ondertekenen, gaat U akkoord met de verwerking van uw persoonsgegevens door Groen”, schrijft hij. Al snel volgden een aantal terechtwijzingen.

adm

De Federale Overheid kondigde recent aan dat ze vingerafdrukken van burgers mee op de identiteitskaart gaat te zetten. De partij Groen is daar niet mee opgezet, ze noemen de maatregel buitenproportioneel. “Een overheid die haar burgers wantrouwt, is dat wel de overheid die wij willen? Daarom zeggen wij: #ikweiger”, aldus Groen op hun website. “Onze privacy is dierbaar. Wij willen geen maatschappij waar elke burger gescreend en gescand wordt en waar geen vrijheden tegenover staan.”

Wie de petitie wil tekenen ziet onderaan staan dat ‘ondertekenaars’ akkoord gaan met “gegevensverwerking door Groen”. Hypocriet vindt Francken, “Geef gewoon uw privacy aan óns Groen en dan komt alles goed”.

“Groen doet met dat zinnetje wat verplicht is onder de GDPR (Europese data- en privacyregels nvdr.) En opnieuw: hier gaat het om de keuze om gegevens op te geven, niet om de verplichting van de overheid”, antwoordt techjournalist Pieterjan Van Leemputten. “Voor een regeringslid blijft de heer Francken bijzonder slecht geïnformeerd over zo’n dingen”, vindt hij. “Moedwillige desinformatie”, aldus andere twitteraars.

Overigens is enkel het veld ‘e-mailadres’ verplicht om de petitie in te vullen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen