Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Deze concerten mag u deze week niet missen: van Sonic City tot Kylie Minogue

Kylie Minogue speelt op 8/11 in het Koninklijk Circus.Beeld EPA

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. SONIC CITY

Sonic City, de jaarlijkse pensenkermis voor de culturele meerwaardezoeker, heeft aan slackerprinses Courtney Barnett gevraagd om een line-up bij elkaar te zoeken. Ze is daar met verve in geslaagd, met een affiche die aantoont dat the future female is. Met Joan As Police Woman en Poliça haalt ze het grof geschut boven, al is het ook de moeite om de kleinere letters van de line-up te bestuderen. Ga ‘ns bij Snail Mail en Stella Donnelly piepen, en de kans dat achteraf met afkickproblemen kampt is groot.

Van 9/11 tot 11/11 in Départ, Kortrijk.

2. In Utero: FACS + Nadia Struiwigh

In de Mechelse ondergrond wordt In Utero weleens vrij vertaald naar Goede Smaak, en daar is deze avond van de eigenwijze concertorganisatoren een mooi bewijs van. Met FACS haalt In Utero een Amerikaans trio naar Mechelen met de ene zwarte broekspijp in post-punk en de andere in art-rock. De waanzin wordt donderdagavond ingeleid door Nadia Struiwigh, een Nederlandse producer die zich tussen Biosphere en Board of Canada parkeert. Kan niet slecht zijn.

Op 8/11 in Nona, Mechelen.

3. JPEGMAFIA

“JPEGMAFIA is the out-of-pocket rap rebel the world needs right now”, kopte The Fader, en daarmee is alles over straatpoëet Barrington Hendricks verteld. “Hij laat de beats hyperkinetisch stuiteren à la Autechre, mikt samples van Ol’Dirty Bastard in zijn psychedelische soepje, laat zijn elektronica hikken en stotteren, knipoogt naar Macauley Culkin én Rick & Morty in eenzelfde track, is kwistig met opgefokte internet-speak en tackelt achteloos heikele politieke thema’s. Heftige shizzle”, las u dan weer op deze pagina’s. Bent u al overtuigd?

Op 11/11 in AB, Brussel.

4. Jarreau Vandal

Voor de nachtbrakers onder ons is Jarreau Vandal, een Amsterdammer die van zijn ouders een obsessie voor funk, jazz en soul heeft meegekregen, een bekend gezicht. Hij is een wandelende jukebox die zich van club naar club verplaatst. Maar tegenwoordig ruilt de Nederlander de dj-tafel in voor een keyboard. Jarreau Vandal speelt in de AB volledig live, en dat zullen uw heupen geweten hebben.

Op 7/11 in AB, Brussel.

5. Nothing

Nothing, de band van brulboei Dominic Palermo, zal in de Gentse Charlatan een (geluids)muur optrekken waar Donnie Trump natte dromen van zou krijgen. Hoe luider, hoe beter. Hoe donkerder, hoe intenser. Nothing serveert u shoegaze van het verslavende soort, voorprogramma Bayacomputer, uit Doornik, goochelt met synthpop, coldwave en postpunk. Goeie combo!

Op 7/11 in Charlatan, Gent in het kader van Autumn Falls.

6. Mattiel

Mattiel is, naast een prachtnaam, een popchanteuse uit Atlanta die van verschillende walletjes eet. Op haar titelloze debuutplaat grabbelt Mattiel Brown gulzig in potten met soul, blues, country en surf. “Deze artieste uit Atlanta debuteerde zopas met heerlijke retroliedjes die rechtstreeks uit een sixtiescapsule lijken te komen”, las u eerder in De Morgen. Of Mattiel ook live kan overtuigen, komt u in de Botanique te weten.

Op 7/11 in Botanique, Brussel.

7. The KVB

Volgens Spotify zijn Nicholas Wood Kat Day van The KVB soortgenoten van The Soft Moon, Suuns en Cold Cave. Er zijn slechtere referenties om tussen te vertoeven, maar is er ook iets van aan? Luister eens naar ‘Always Then’ en u hoort de geest van Fad Gadget rondspoken in een compositie van The Soft Moon. Op hun nieuwe, zesde plaat Only Now Forever klinkt The KVB lichter dan ooit, maar daarom niet minder intrigerend.

Op 8/11 in Charlatan, Gent.

8. Max Cooper

In de file richting Dromenland zit Max Cooper geklemd tussen Jon Hopkins en Kiasmos. Met Emergence bracht de Britse beatbakker in 2016 een prachtige plaat uit, vol soundscapes die tegelijk warm én koud aanvoelen. Live brengt Cooper een multimediashow waarin hij zijn groot hart voor wetenschap, visuals en geluid blootlegt.

Op 8/11 in AB, Brussel.

9. MØ

Denemarken is een broeiplek voor alle markten: met Trentemøller, Volbeat en Agnes Obel levert het land toppers af in verschillende werelden. Met MØ beschikt Denemarken dan weer over een van de geschiftste fenomenen van de commerciële pop. Ze leende haar stem uit aan Avicii en Iggy Azalea, scoorde een wereldhit met Major Lazer (‘Lean On’), maar MØ wil nu ook bewijzen dat ze op eigen benen kan staan. In afwachting van haar tweede album, mag ze haar kunnen op het podium van de AB etaleren.

Op 10/11 in AB, Brussel.

10. Kylie Minogue

Kylie Minogue stapte eerder dit jaar over op tram vijf. Ze vierde dat met een 14de plaat, Golden, waarop ze country omarmt. Memorabel is dat album niet, de vele hits die ze doorheen de jaren rondstrooide zijn dat wél. Dat alleen al maakt het de moeite om naar een concert van Kylie Minogue te gaan. Want zeg nu zelf: is er iets beter dan een hele week met ‘Can’t Get You Out of My Head’ rondlopen?

Op 8/11 in Koninklijk Circus, Brussel.