Koning Albert moet binnen de drie maanden DNA-staal afleveren, weigeren komt neer op vaderschap bekennen

Als koning Albert II weigert om een DNA-staal af te staan, zoals het hof van beroep hem heeft opgelegd, kan de rechter dat zien als een erkenning van het vaderschap. Dan kan Delphine Boël in principe aanspraak maken op een deel van de erfenis.

tg

Al vijf jaar, sinds 2013, voert Delphine een juridische strijd om erkend te worden als kind van koning Albert. Haar moeder, Sybille de Selys Longchamps, had jarenlang een verhouding met koning Albert en daar zou zij de ‘vrucht’ van zijn. Koning Albert heeft echter nooit toegegeven dat hij de vader is van Delphine Boël, ook al bezocht hij haar vroeger vaak stiekem.

Nu heeft het hof van beroep, in tegenstelling tot wat algemeen werd aangenomen, toch beslist dat koning Albert II een DNA-staal moet afstaan voor onderzoek. Ook Boël zelf en haar moeder moeten een speekselstaal afstaan aan een expert van het Brusselse Erasmusziekenhuis.

Volgens advocaat Alain De Jonge, die Delphine Boël verdedigt, kan de koning niet in beroep gaan, al kan hij wel nog steeds weigeren om een DNA-test te ondergaan.

“Niemand in ons land kan daartoe gedwongen worden, maar als hij weigert kan dit in Alberts nadeel uitdraaien, want de rechter kan uit een onrechtmatige weigering, in combinatie met andere elementen van het dossier, ‘een feitelijk vermoeden van vaderschap’ afleiden.”, benadrukt De Jonge.

LEES OOK. Het DNA van Albert II: mag Delphine Boël zich straks zijn dochter noemen? En wat betekent dat voor zijn erfenis? (+)

Vorig jaar oordeelde de rechtbank van eerste aanleg van Brussel het vaderschapsgeding van Delphine Boël ontvankelijk maar niet gegrond. Het gerecht oordeelde toen dat er een familiale band bestond tussen de wettelijke vader, Jacques Boël, en de dochter, die zich gedurende vele jaren als dusdanig hebben gedragen en voorgehouden. Daarom werd de DNA-test geweigerd.

Delphine Boël tekende beroep aan. Volgens een advocaat van Boël hebben ze een sterk dossier. “Ons standpunt loopt parallel met de wet. Dit kan alleen maar leiden tot een overwinning. Er is zoveel bewijs dat Delphine de dochter is van Albert II”, zegt meester Marc Uyttendaele die samen met confrater De Jonge de kunstenares verdedigt.

Als er een match is, is Boël voor 99,9 procent zeker de dochter van Albert en de zus van koning Filip, prins Laurent en prinses Astrid. Ze zou dan dezelfde rechten als de drie andere koningskinderen krijgen.

“Wij, advocaten van Delphine Boël, zijn erg blij met deze beslissing, die een serene en sterke bevestiging is van de principes die stellen dat het belang van het kind altijd voorrang moet krijgen. Deze beslissing is een belangrijke stap in de moeilijke strijd die Delphine Boël is begonnen na het mislukken van alle minnelijke stappen, opdat haar identiteit, en die van haar kinderen, eindelijk wettelijk wordt erkend”, zegt advocaat Marc Uyttendaele nog.

© Belga

Het vervolg van de procedure voor het hof van beroep, na de uitvoering van de DNA-test van Albert II, is voorzien voor 14 februari 2019.

Stel dat Albert de biologische vader is van Boël, dan zullen koning Filip, zijn broer en zijn zus later de erfenis niet door drie maar door vier moeten delen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen