Direct naar artikelinhoud
Pakistan

Asiel voor Asia Bibi in ons land niet uitgesloten; honderden mensen opgepakt na protesten in Pakistan

Demonstranten protesteren tegen de vrijspraak van Asia Bibi.Beeld EPA

De Pakistaanse autoriteiten hebben zondag honderden mensen opgepakt tijdens protesten tegen de vrijspraak van Asia Bibi, een christelijke vrouw die ter dood was veroordeeld voor blasfemie. Intussen rijst de vraag of ons land de vrouw asiel kan bieden. 

Kamerlid Peter Luykx (N-VA) riep minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders gisteren op asiel aan te bieden aan Asia Bibi en haar echtgenoot. “Voor mij is dat perfect mogelijk”, reageerde Reynders vanmorgen in De ochtend op Radio 1, al wijst hij erop dat ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) daarin een rol te spelen heeft.

Diens kabinet antwoordt dat Bibi “het profiel lijkt te hebben dat in aanmerking komt voor asiel” in ons land. Omdat het over een individueel dossier gaat, wil het kabinet er verder weinig commentaar over kwijt. “We gaan het dossier rustig bekijken en zien hoe het verder verloopt”, luidt het.

Asia Bibi.Beeld AFP

Indien iedereen het daarover eens is, dan kan die boodschap worden doorgespeeld naar de advocaat van de familie, aldus de liberale vicepremier. Reynders wijst erop dat dit eerder ook al gebeurde voor Irakezen en Syriërs, al lijkt het er op dat de familie eerder mikt op de Verenigde Staten, Canada of Groot-Brittannië. Ashiq Masih, de man van Asia Bibi, heeft in het Verenigd Koninkrijk al politiek asiel aangevraagd.

Hevige protesten

Bibi zat zo’n acht jaar in een dodencel omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd tijdens een ruzie met buren. De vrijlating van de vrouw heeft tot hevige protesten geleid in Pakistan, georganiseerd door de radicaalislamitische partij Tehreek-i-Labaik (TLP). De leiders van de TLP riepen op tot de dood van de rechters die achter de beslissing zitten en tot de afzetting van de regering.

De advocaat van Bibi, Safil Mulook, is intussen naar Nederland gevlucht omdat hij voor zijn leven vreesde. “In het huidige scenario is het voor mij niet mogelijk om in Pakistan te leven”, zei hij zaterdag. “Ik moet in leven blijven omdat ik de juridische strijd moet voortzetten voor Asia Bibi.”

‘Ik moet in leven blijven omdat ik de juridische strijd moet voortzetten voor Asia Bibi’
Safil Mulook, advocaat van Asia Bibi

Tijdens de protesten in Pakistan hebben de autoriteiten zondag honderden mensen opgepakt. “We hebben mensen opgepakt die verdacht worden van het verwonden van politieagenten en het beschadigen van publieke en private eigendommen”, verklaart politiewoordvoerder Basharat Ali. Volgens lokale media zijn meer dan 1.100 mensen gearresteerd.

Na drie dagen van protesten heeft de TLP beslist er een einde aan te maken na een akkoord met de autoriteiten. Daarin is onder meer opgenomen dat Asia Bibi het land niet mag verlaten. Een rechter moet daarover echter de finale beslissing nemen. Ook werd gezegd dat de manifestanten die werden opgepakt vrijgelaten zouden worden.

Hevige protesten
Beeld EPA
Hevige protesten
Beeld AFP

Twitter heeft intussen het account van Hussain Rizvi, de leider van TLP, geblokkeerd. De man gebruikte zijn account om op te roepen tot “haat en geweld”, zeggen twee hoge medewerkers van de Pakistaanse telecomautoriteit. Zo waarschuwde hij dat het “oorlog” wordt als de autoriteiten Bibi het land uit sturen.