Bracke schuift drie programmapunten naar voren voor volgende federale ploeg

© BELGA

Indien het mathematisch kan, dan mag de huidige coalitie van N-VA, MR, CD&V en Open VLD voor Kamervoorzitter Siegfried Bracke nog eens vijf jaar aan de bak. Met migratie, het budget en een belangrijke sociale component schuift Bracke drie grote programmapunten naar voren.

edm

Volgens Bracke heeft de huidige meerderheid ‘zeer behoorlijk werk geleverd in zeer moeilijke omstandigheden’. Toch schuift de Kamervoorzitter, maandagochtend te gast bij De Ochtend op Radio 1, drie thema’s naar voren waarop de volgende bewindsploeg het beter moet doen.

Vooreerst is er migratie. ‘We moeten gaan naar gecontroleerde migratie, net om humanitaire migratie te kunnen toestaan’, aldus Bracke, die benadrukt dat het niet gaat om een immigratiestop.

Daarnaast moet de begroting eindelijk in orde zijn, gaat Bracke voort. En er is een ‘belangrijke sociale component’. Het gaat niet om de laagste categorie - ‘want daar hebben we goed voor gezorgd’ - maar de groep mensen die daar net boven zit. ‘Die hebben het moeilijk. Die moeten we in bescherming nemen’.

Indien de N-VA haar programma met die drie punten kan realiseren, dan mag de huidige coalitie na de verkiezingen van volgend jaar voortdoen, vindt Bracke. Hij geeft aan dat zijn partij ‘uitstekend’ heeft samengewerkt met de MR, die als enige Franstalige partij in de meerderheid is gestapt.

Zelf is Bracke kandidaat om zichzelf op te volgen als Kamervoorzitter, ‘indien men mij vraagt’. ‘Ik heb het met heel veel plezier gedaan en ik denk dat ik het niet eens zo slecht heb gedaan’.

En in Gent

Bracke liet ook zijn licht schijnen over de situatie in Gent, waar zijn partij momenteel buitenspel staat in de coalitiegesprekken. Met Open VLD, SP.A, Groen en CD&V zitten daar momenteel vier partijen rond de tafel, ‘waarvan er twee overbodig zijn’, analyseert Bracke.

Om de gesprekken een echte start te doen krijgen, moet volgens Bracke eerst duidelijk worden wie de meerderheid gaat maken. Hij trekt daarbij de parallel met de federale onderhandelingen van vier jaar geleden. ‘Die zijn pas in de plooi gevallen toen bleek dat Charles Michel premier zou worden’.

Bracke ziet finaal een keuze tussen ‘een blauwe burgemeester met een groen programma en een groene burgemeester met een gematigd programma’. Tegen de eerste piste is het volgens Bracke leuker oppositie voeren, maar de tweede optie zou beter zijn voor de stad, luidt het.