Direct naar artikelinhoud
nationale bank

CD&V staat unaniem achter Steven Vanackere

Steven Vanackere (CD&V).Beeld BELGA

Het partijbestuur van CD&V blijft achter de benoeming van Steven Vanackere bij de Nationale Bank staan. “Onze positie is ongewijzigd, er was unanieme steun voor Vanackere”, aldus CD&V-woordvoerder Steffen Van Roosbroeck.

Vorige week ontstond deining over de benoeming van Vanackere tot directeur bij de NBB. Hij vervangt zijn partijgenote Marcia De Wachter, waardoor de laatste vrouw uit het directiecomité zou verdwijnen. CD&V blijft desondanks achter haar keuze staan en wijst op de hypocrisie van Open Vld, N-VA en MR, die ervoor pleiten voor een vrouw te kiezen.

Je kan moeilijk en cours de route de spelregels veranderen”, aldus Van Roosbroeck. “De voorbije tien jaar heeft iedereen bij de Nationale Bank mannen benoemd”, zei minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) eerder vandaag ook al.

CD&V wil nu wel prioritair werk maken van vrouwenquota bij de Nationale Bank, het Rekenhof en beurswaakhond FSMA. Net zoals bij beursgenoteerde bedrijven, zou de leiding van die instellingen dan voor minstens een derde uit vrouwen moeten bestaan. Kamerlid Griet Smaes heeft daarover een wetsvoorstel klaar. “Dat moet dan voor iedereen gelden”, besluit Van Roosbroeck.