Direct naar artikelinhoud
Werkloosheid

Vlaamse werkloosheid blijft dalen, nu al meer dan drie jaar lang

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA).Beeld Photo News

De Vlaamse werkloosheid is in oktober gedaald met 8,2 procent in vergelijking met vorig jaar. Dat meldt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De werkloosheid in Vlaanderen daalt nu al meer dan drie jaar onafgebroken.

Vlaanderen telde vorige maand 192.129 niet-werkende werkzoekenden. Dat zijn er 17.124 minder dan vorig jaar, of een daling met 8,2 procent. “Onze Vlaamse arbeidsmarkt blijft records breken”, reageert een tevreden minister Muyters. “De werkloosheid daalt al meer dan 3 jaar onafgebroken en het aantal vacatures blijft stijgen.”

De daling voor oktober zette zich door in elke leeftijdscategorie, voor elk opleidingsniveau en bij elke werkloosheidsduur. Ook bij Vlamingen van allochtone origine zijn steeds minder mensen werkloos: op jaarbasis gaat het daar om een daling met 7,4 procent.

Lees ook: ‘Dalende werkloosheid doet vakbonden naar andere inkomsten zoeken’.

De jeugdwerkloosheid - onder de 25 jaar - daalde vorige maand met 8,2 procent. In de groep tussen 25 en 50 jaar was de krimp nog groter, met 10,8 procent. Bij de werkzoekenden ouder dan 50 jaar nam de werkloosheid licht af, met 3,5 procent. Dat de werkloosheid hier trager daalt, komt volgens het kabinet-Muyters omdat mensen langer beschikbaar moeten blijven voor de arbeidsmarkt, waardoor het aantal werkzoekende 60-plussers aangroeit terwijl de groep 50- tot 60-jarige werkzoekenden net kleiner wordt.

Bij langdurig werkzoekenden daalde de werkloosheid met 7,1 procent, bij laaggeschoolden was dat 8,7 procent.