Direct naar artikelinhoud
Buitenland

Amerikaanse media weren controversieel “racistisch” filmpje Trump

Amerikaans president Donald Trump op een rally in Cleveland.Beeld AP

De Amerikaanse zenders NBC en Fox News zijn gestopt met het uitzenden van een omstreden verkiezingsspot van president Donald Trump en de Republikeinse Partij over de migrantenkaravaan in Mexico. Afgelopen weekend had ook CNN geweigerde de spot uit te zenden.

De zenders gaven geen reden voor het weren van het spotje en hielden het bij de feitelijke mededeling dat het niet meer wordt vertoond op de zenders. De keuze van NBC om de spot in eerste instantie wel uit te zenden, leidde tot felle online protesten van Hollywood-beroemdheden en gewone Amerikanen. Eerder weigerde nieuwszender CNN al het filmpje helemaal niet uit te zenden wegens de volgens de zender “racistische” boodschap.

Twitter bericht wordt geladen...

In de reclame, die zondagavond werd uitgezonden tijdens een veelbekeken American footballwedstrijd wordt beweerd dat de karavaan vol met “gevaarlijke criminelen” zit. Ook wordt beweerd dat de Democraten de moordenaar Luis Bracamontes, een illegale immigrant, destijds toegang tot de VS hebben verschaft.

Inmiddels blijkt dat niet onder Democratisch bestuur, maar ten tijde van de regering van George Bush jr. Bracamontes de VS opnieuw was binnengegaan. Hij was door Democratisch president Bill Clinton juist de VS uitgezet eind jaren ‘90.

Volgens een verslaggever die vanuit Honduras met de karavaan meereist bestaat deze niet uit gevaarlijke criminelen, maar vooral uit mannen, vrouwen en kinderen die geweld, armoede en politieke onderdrukking ontvluchten.