Plopsaland valt zonder milieuvergunning: sluiting dreigt

© BELGA

Plopsaland riskeert een zware geldboete omdat het geen milieuvergunning meer heeft. De milieu-inspectie zou het park kunnen sluiten, maar doet dat voorlopig niet. Er zal morgen wel proces-verbaal worden opgesteld.

tg

Als de letter van de wet gevolgd wordt, moet het pretpark dicht. Maar zo ver zal het waarschijnlijk niet komen, al is CEO Steve Van den Kerkhof er toch niet helemaal gerust in. “Ik heb slapeloze nachten”, zegt hij.

De milieuvergunning voor Plopsaland dateert al van 1996, toen het park nog Meli heette. Zoals de meeste milieuvergunningen verstrijkt deze na twintig jaar, wat concreet betekent dat er op 18 juli een nieuwe moest liggen. Maar dat is dus niet het geval. Van den Kerkhof wijst daarvoor naar het bedrijf dat Plopsaland naar eigen zeggen al 2,5 jaar geleden inschakelde om de verlenging te regelen.

“Die aanvraag is wel degelijk ingediend. Maar ze is niet ontvankelijk verklaard omdat het milieueffectenrapport (MER) ontbrak. En dus werd het dossier terug naar afzender gestuurd”, klinkt het bij de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen.

Plopsaland moet nu zo snel mogelijk een nieuw dossier indienen. Maar ondertussen zit het pretpark dus in moeilijk vaarwater. In principe moet het park dicht, maar Van den Kerkhof wil “handelen als een goede huisvader”. “Dat wil zeggen dat we zullen blijven exploiteren zoals voorheen en rekening houden met de belangrijke tewerkstelling in het park”, aldus de CEO. Plopsaland blijft volgens hem ook inspanningen doen om de hinder voor de omwonenden in te perken. Zo zijn onlangs vuilnisbakken geplaatst op het traject tussen het NMBS-station en het park, omdat enkele omwonenden vuilnis in hun tuin kregen.

Bij het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie luidt het dat een proces-verbaal zal worden opgesteld om vast te stellen dat er geen milieuvergunning meer is. Vervolgens kunnen maatregelen volgen, die kunnen gaan tot een sluiting van het park. “Maar men hoeft niet naar de zwaarste sanctie te grijpen”, zegt woordvoerster Brigitte Borgmans.

“Er wordt morgen, dinsdag, proces-verbaal opgesteld omdat het park geëxploiteerd wordt zonder verplichte vergunning. Dat pv sturen we door naar het parket van Ieper, dat het op zijn beurt zal overmaken aan het parket van Kortrijk dat in West-Vlaanderen bevoegd is voor milieuzaken. Ofwel wordt daar beslist om een strafrechtelijk onderzoek te openen tegen Plopsaland. Ofwel wordt beslist om de zaak over te maken aan de gewestelijke administratie die Plopsaland dan een administratieve boete zal opleggen”, zegt Brigitte Borgmans.

“Als Plopsaland niet zou meewerken en de zaak op de lange baan schuift, kan uiteindelijk overgegaan worden tot sluiting. Maar dat is nu zeker niet aan de orde”, zegt het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie bij de Vlaamse overheid.

Wie in de komende dagen van plan was om naar Plopsaland te gaan met de kindjes, hoeft zich dus zeker geen zorgen te maken. Het park blijft gewoon open.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen