Direct naar artikelinhoud
Politiek

Rutten blijft ondanks lagere score achter kandidaat-gouverneur staan: “Als het Van Cauter niet wordt, wordt het niemand”

Carina Van Cauter.Beeld BELGA

Carina Van Cauter (Open Vld) scoorde in de selectieprocedure voor de gouverneurspost in Oost-Vlaanderen minder goed dan Wim Leerman. Dat blijkt uit documenten die De Tijd kon inkijken. Toch houdt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten vast aan haar kandidaat. “Als Van Cauter het niet wordt, dan wordt het niemand”, zei ze in De ochtend op Radio 1.

Wim Leerman, de kandidaat die door minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) was voorgedragen, scoorde 4 op 5 voor 5 van de 6 competenties, zo stelt De Tijd op basis van de documenten van selectiebureau Ascento. Voor elke competentie scoorde hij minstens even hoog als eender welke andere kandidaat. 

Van Cauter haalde slechts op 1 van de 6 competenties een 4 op 5. Op de competenties ‘visie’ en ‘richting geven’ scoorde ze zelfs maar 2 op 5.

Kaduuk

Open Vld-voorzitter Rutten vindt het allesbehalve professioneel dat de resultaten gelekt zijn, zo liet ze op Radio 1 verstaan. “De hele procedure is kaduuk”, klonk het. “In de privé leiden dit soort lekken tot ontslag.”

Rutten spreekt van een “politiek manoeuvre” tegen Carina Van Cauter en zegt dat dit een reden is om de hele procedure nietig te laten verklaren.

Rutten blijft daarom ook achter Van Cauter staan. “Die testen dienen om te kijken of een kandidaat geschikt is of niet. Zonder rangschikking. Carina Van Cauter is een uitstekende kandidaat. Zij heeft alle competenties om geschikt te zijn voor de functie. Als zij geen gouverneur wordt, dan wordt het niemand.”

Gwendolyn Rutten.Beeld BELGA

Politieke kleur

Wim Leerman, directeur van de stad Aalst, heeft geen lidkaart van een politieke partij, maar zijn politieke kleur is voer voor discussie. Zo stond hij in de jaren 90 op een lokale lijst van de Volksunie. Bovendien is hij een neef van Jan Loones (N-VA), de vader van Sander Loones die over een goede week de fakkel van Steven Vandeput overneemt als minister van Defensie. Open Vld stelde zich onmiddellijk vragen bij de keuze voor Leerman.

De nieuwe gouverneur had het op 1 november normaal moeten overnemen, maar intussen kan Jan Briers voorlopig nog niet met pensioen. De regering heeft intussen wel Didier Detollenaere aangesteld als waarnemend gouverneur, maar om de “continuïteit in enkele strategische partnerschappen te garanderen”, zal Briers het provinciaal beleid af en toe nog mee ondersteunen, klinkt het.

“Ik juich dit niet toe, het is een spijtige zaak voor het imago van de regering”, zegt Briers, die zelf geen voorkeur heeft voor een van de kandidaten. “Van de kandidaten die ik ken, is er niemand die het niet zou kunnen.”