© JIMMY KETS

Bpost begint aan vijfdaagse staking: “De kranten en 185 pakjes op een dag leveren: dit kan niet meer”

Woensdag start een vijfdaagse staking bij bpost. “Als de directie niet met concrete oplossingen komt om het personeelstekort aan te pakken, gaan we tien dagen op rij staken”, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD.

Christof Willocx

LEES OOK. Niemand wil nog postbode worden: “Een collega is dokwerker geworden, dat is minder zwaar”

Dinsdagavond om 22 uur gaat bij bpost een staking van vijf dagen van start. “Een brief of factuur die woensdag wordt verstuurd, zal wellicht pas midden volgende week aankomen”, zegt Jean-Pierre Nyns. “Dat komt omdat er elke dag een andere dienst bij de post staakt.”

“Woensdag werken de mensen in de sorteercentra niet. Donderdag werken de mensen in de sorteercentra weer wel, maar staakt het personeel dat de brieven met vrachtwagens naar de distributiecentra brengt. Uw brief geraakt donderdag dus niet uit de sorteercentra. En vrijdag staken de postbodes. Maandag werken de postbodes wel, maar zij zullen enkele dagen nodig hebben om de achterstand weg te werken.”

(Lees verder onder de foto)

© JIMMY KETS

Grootste stakingsbereidheid in vijf jaar

Kranten zullen woensdag en donderdag wel worden bezorgd, maar vrijdag wellicht niet. “De staking zal massaal worden opgevolgd”, zegt Jean-Pierre Nyns. “Ik ben nu vijf jaar secretaris. In heel die periode is de ontevredenheid bij bpost nog nooit zo groot geweest. Als de directie tegen het einde van deze staking niet met concrete oplossingen komt om het personeelstekort en de andere problemen aan te pakken, beginnen we onmiddellijk aan een nieuwe cyclus van vijf stakingsdagen. We staken dan dus tien dagen op rij.”

’Directie heeft geen oplossing’

Nochtans zaten de vakbonden dinsdag samen met Koen Van Gerven, de algemeen directeur van bpost. “Bij vorige gesprekken werden onze eisen zomaar van tafel geveegd”, zegt Jean-Pierre Nyns. “Het was vooral een monoloog waarin enkel hij aan het woord kwam. Dinsdag heeft hij wel naar ons geluisterd, en heeft het gesprek meer dan vijf uur geduurd. Ik voel bij hem eindelijk enige bereidwilligheid om de diepgaande problemen in onze organisatie aan te pakken. Maar hij heeft dinsdag geen enkel concreet voorstel gedaan om de situatie op te lossen.”

Volgens Jean-Pierre Nyns ligt de verantwoordelijkheid voor de staking volledig bij de directie van bpost. “Ik heb Koen Van Gerven deze situatie 3,5 jaar geleden al voorspeld in een open brief”, zegt Nyns. “De werkdruk door het grote personeelstekort is niet meer vol te houden. Er is niet eens personeel om nieuwe postbodes degelijk op te leiden.”

(Lees verder onder de foto)

© JIMMY KETS

185 pakjes per dag bezorgen

Volgens Nyns zijn de problemen in sommige regio’s nog groter dan in andere. “In de stad Antwerpen, Mechelen, Sint-Katelijne-Waver en Geel zijn er bijvoorbeeld zeer zware tekorten aan personeel”, zegt Nyns.

“In Antwerpen was er laatst iemand die op een werkdag eerst de kranten moest rondbrengen en dan 185 pakjes moest leveren. Terwijl normaal gezien het leveren van 50 pakjes al als een voltijdse dagtaak wordt beschouwd.”

Directie belooft beterschap

De directie wil nu snel opnieuw samenzitten met de vakbonden. “We gaan onze vacatures voor postbodes in kranten, op banners en op veel andere zichtbare plaatsen publiceren”, zegt Barbara Van Speybroeck, woordvoerder van bpost.

“We hebben dit jaar in Vlaanderen al 250 mensen aangeworven. Wie geen rijbewijs heeft, kan eerst met de fiets aan de slag. Die persoon krijgt anderhalf jaar de tijd om zijn rijbewijs B te halen, zodat hij ook pakjes met de wagen kan wegbrengen. Wij betalen een deel van de rijopleiding.”

STAKING BIJ BPOST: WIE STAAKT WANNEER?

Woensdag: personeel van de vijf sorteercentra (in Brussel, Luik, Charleroi, Gent en Antwerpen)

Donderdag: personeel dat brieven, kaartjes, facturen en andere post met vrachtwagens naar de distributiecentra brengt

Vrijdag: postbodes

Maandag: personeel in postkantoren, callcenters en hoofdkantoor

Dinsdag: personeel dat de pakjes sorteert