Democraten veroveren Huis, Republikeinen behouden Senaat

© afp

© AFP

© REUTERS

© REUTERS

Nancy Pelosi viert de Democratische herovering van het Huis.© reuters

thumbnail:
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: Nancy Pelosi viert de Democratische herovering van het Huis.

De Democraten veroveren een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat blijft wel in handen van de Republikeinen. De opkomst was hoog.

dgs

In het Huis van Afgevaardigden moeten alle zetels worden herverdeeld, het zijn er in totaal 435. De Republikeinen hadden 240 zetels, de Democraten 195, en er zijn 218 zetels nodig voor een meerderheid. Voor de Democraten betekende dit concreet dat ze 23 zetels extra moesten winnen.

Rond 8 uur hadden ze al 26 extra zetels binnengehaald, wat wil zeggen dat de Democraten de meerderheid hebben veroverd. 'Morgen zal een nieuwe dag zijn in Amerika', speechte de Democratische voorzitter in het Huis Nancy Pelosi, die opriep tot samenwerking met de Republikeinen. 'We hebben genoeg van de verdeeldheid. Het Amerikaanse volk wil vrede. Ze willen resultaten.'

De Democraten veroverden Republikeinse zetels in Colorado, Florida, Kansas, Minnesota, New York, Pennsylvania en Virginia.

In het Huis is een recordaantal vrouwen - vooral Democraten - verkozen. Opvallend is ook dat de Democraten zetels binnenrijven in gebieden die normaal als Republikeinse bolwerken worden bestempeld zoals Oklahoma, maar de doorbraak in het traditionele zuiden waarop ze op gehoopt hadden, komt er niet.

Senaat

De Republikeinen verstevigen wel hun meerderheid in de Senaat. De Democraten verliezen tot nu toe twee zetels, terwijl de Republikeinen er twee winnen. Slechts een derde van de Senaatszetels waren verkiesbaar. De Republikeinen hadden al 42 niet-verkiesbare zetels, de Democraten 23. De Texaanse kandidaat-senator Beto O'Rourke, die bij deze verkiezingen een Democratische superster werd, verloor nipt tegen de Republikeinse senator Ted Cruz.

Gouverneurs

De Amerikanen moesten ook 36 nieuwe gouverneurs kiezen. De Democraten veroveren in een aantal staten het gouverneursambt op de Republikeinen. Zo krijgt Colorado de eerste openlijk homoseksuele gouverneur ooit. Maar de Republikeinen hebben ook een paar mooie zeges geboekt, zoals in Ohio en Florida.

President Trump sprak op Twitter van 'een enorm succes' en bedankte de kiezers.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Samenwerken met de Democraten, of pure confrontatiepolitiek?

© afp

© ap

Trump op campagne. Hij heeft al blij gereageerd op de uitslagen. © afp

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Trump op campagne. Hij heeft al blij gereageerd op de uitslagen.

President Trumps agressieve campagnestijl heeft enkele Republikeinse kandidaten een zege opgeleverd. Op zijn toon hoeft hij dus niet in te binden. Maar door de Democratische zege in het Huis is zijn macht niet langer onbegrensd. Zal hij met de Democraten samenwerken, en staan die daarvoor open?

Een Republikeinse Senaat, maar een Democratisch Huis van Afgevaardigden: ditmaal krijgen de peilers gelijk. De Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres is dus doorbroken, want de Democraten hebben vannacht het Huis heroverd.

Nancy Pelosi, die onder president Barack Obama al voorzitter was van het Huis, belooft dat de Democraten in volledige transparantie het Huis zullen bestieren, en merkt op dat Amerika genoeg heeft van de verdeeldheid, en het volk ‘vrede’ wil zien, ‘en resultaten’.

Pelosi tracht opnieuw Kamervoorzitter te worden, al hebben verschillende Democraten al gezegd dat ze niet voor haar in die rol zullen stemmen. Ondanks interne oppositie tegen Pelosi wordt het toch moeilijk om haar opzij te schuiven.

Een ander beeld in de Senaat

In de Senaat slaagden de Democraten er zoals verwacht niet in om de Republikeinse meerderheid te doorbreken. Sterker, de Republikeinen zijn daar goed op weg om hun voorsprong van twee zetels uit te breiden.

Ondanks Nancy Pelosi’s oproep tot samenwerking oogst het verdeelde Amerika dus ook een scherp verdeeld Congres. In het Huis kunnen de Democraten een aantal onderzoeken (onder meer naar corruptie) opstarten, en Trumps bestuur vanaf nu veel scherper onder de loep nemen. Ze zouden voor een pure confrontatiepolitiek kunnen kiezen – zoals de Republikeinen met president Obama hebben gedaan – en in het Huis een impeachmentprocedure tegen Trump starten. Veel animo is daarvoor echter niet bij het Democratische partijbestuur. Een afzettingsprocedure zou nooit een stemming overleven in de Republikeinse Senaat, waar een tweederdemeerderheid nodig is.

Wat rest Trump?

Wat kunnen Trump en de Republikeinen doen, met enkel de Senaat in handen? In de eerste plaats ongestoord verder gaan met hun benoeming van een reeks federale rechters, en zo de rechterlijke macht nóg conservatiever kleuren.

Maar op een aantal belangrijke vlakken – de goedkeuring van de begroting en van het schuldplafond – moet er een akkoord met de Democraten worden gevonden. Door de Democratische zege in het Huis is Trumps macht niet langer onbeteugeld.

Beslist Trump om de twee overige jaren van zijn eerste termijn een meer verzoenende houding aan te nemen, met het oog op zijn herverkiezingscampagne in 2020? Dan zou hij de Democraten de hand kunnen reiken, om resultaten te boeken. De Democraten zouden met hem kunnen samenwerken op het vlak van infrastructuur, gezondheidszorg, of een regeling voor de Dreamers, migrantenkinderen die op jonge leeftijd door hun ouders naar Amerika zijn gebracht. Ze zouden ook afspraken kunnen maken over de prijzen van geneesmiddelen in de VS.

Maar it takes two to tango. Donald Trump zoekt graag de confrontatie op met zijn politieke tegenstanders. Daarbij is het ook maar de vraag of het Democratische leiderschap wil samenwerken met de president, die daarna politiek zal uitpakken met eender welk akkoord, en daarvan de pluimen op zijn eigen hoed zal willen steken. En als de speciale aanklager Robert Mueller in het Rusland-onderzoek met doorslaggevende bewijzen zou komen tegen Trump, dan zouden de Democraten ook wat betreft een impeachmentprocedure wel eens van mening kunnen veranderen. Het worden, kortom, boeiende maanden in Washington.