Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Democraten winnen Huis, president Trump moet hinkend op één been verder

Trump-aanhangers wachten op de toespraak van de Amerikaanse president in Indiana.Beeld Photo News

Na de midterms van gisteren behouden de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat, terwijl het Huis van Afgevaardigden naar de Democraten gaat. Dat verklaren verschillende Amerikaanse media op basis van exitpolls. Daarmee lijkt het erop dat de “blue wave” zich gedeeltelijk heeft doorgezet, maar minder groot dan de Democraten hadden gehoopt.

Al redelijk snel werd duidelijk dat de Republikeinen de nodige vijftig Senaatszitjes veroverd hadden om een meerderheid in de Senaat te verzekeren. Het is enkel nog wachten hoe groot de Republikeinse meerderheid zal worden. Vandaag is die erg nipt: 51 tegen 49. Amerikaanse media verwachten dat de Republikeinen daar twee zetels extra zullen winnen. Van 51 zetels zijn ze woensdagochtend Belgische tijd al zeker. In Florida staat een Republikeinse overwinning zo goed als vast, net als in Arizona. Een derde extra zetel komt mogelijk uit Mississippi, waar nog een tweede ronde gehouden moet worden.

Om de meerderheid in het Huis te veroveren, moesten de Democraten 23 zetels van de Republikeinen afsnoepen. Ook dat lijkt het geval te zijn: volgens CNN zou dat rond 05.00 uur Belgische tijd gebeurd zijn. De Amerikaanse zender voorspelt een winst van 35 zetels voor de Democraten. The New York Times verwacht dat de Democraten in het Huis 228 zetels halen, en de Republikeinen 207 zetels. Daarmee slagen de Democraten er voor het eerst sinds 2010 weer in om het Huis te controleren. Bij de midterms verliest de partij van de president traditioneel de meerderheid in het Huis.

Over heel de Verenigde Staten gaan de Democraten er in de resultaten met goed 7 procent op vooruit, blijkt nog uit de voorspellingen van de Times.

Enorm succes

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de tussentijdse verkiezingen op Twitter al een “enorm succes” genoemd. “Enorm succes deze avond. Dank aan iedereen!”, tweette de president.

Twitter bericht wordt geladen...

Eerder verklaarde woordvoerster van het Witte Huis Sarah Huckabee Sanders al aan de pers dat de president een goede avond beleefde. “Momenteel voelen we ons goed, het is tot nu toe een goede avond geweest voor de president”, zei Sanders kort nadat bekend was geraakt dat de Republikeinen de zetel van de Democratische senator uit Indiana, Joe Donnelly, hadden veroverd. Ze sprak van “een belangrijk moment” voor de president.

“Als we kijken naar de kandidaten die de president hebben omarmd, zijn beleid hebben omarmd en voor wie de president campagne heeft gevoerd en hard heeft gewerkt, zien we vanavond dat dat zijn vruchten heeft afgeworpen”, zei Sanders nog.

Over het verlies van het Huis van Afgevaardigden zei Sanders dat “de agenda van de president niet zal veranderen, ongeacht welke partij er zit”. Ook stelde ze dat ze hoopt dat de Democraten “rond de tafel zullen komen zitten en met de president zullen samenwerken om ook echt enkele problemen op te lossen”. “We willen nog steeds iets doen met infrastructuur, en zeker en vast immigratie”, zei ze.

Split Congress

Volgens analisten zouden zowel de Republikeinse meerderheid in de Senaat als de Democratische meerderheid in het Huis vrij groot kunnen worden.

Dat beide kamers van het Congres nu gedomineerd zouden worden door verschillende partijen, is het resultaat van tussentijdse verkiezingen waar veel verdeeldheid heerste. Een zogenaamd split Congress maakt het bovendien veel moeilijker voor president Trump om wetten te laten goedkeuren, aangezien die steeds door beide kamers moeten worden goedgekeurd.

Minderheidsleider in het Huis Nancy Pelosi, die naar alle verwachting Paul Ryan zal opvolgen als Speaker of the House, verklaarde eerder op de dag nog dat de Democraten in het Congres zullen streven naar compromissen tussen beide partijen, “maar als we geen gemeenschappelijke basis vinden, dan gaan we voet bij stuk houden”.

Nancy Pelosi.Beeld AFP

Pelosi reageerde ook al kort even op de resultaten en pleitte in haar speech voor “checks and balances” voor het Witte Huis en president Donald Trump. Maar ze sprak ook verzoenende taal. “We zullen verantwoording afleggen en streven naar onpartijdigheid (‘bipartisanship’)”, zei ze tijdens een toespraak. “We hebben allemaal al genoeg verdeeldheid meegemaakt.”

Pelosi beloofde te werken aan een verlaging van de kosten voor gezondheidszorg en van voorgeschreven medicijnen. De Republikeinen lieten al weten daarover met de Democraten te willen samenzitten na de verkiezingen.