© Ibana

Zo blijft je leren jas langer mooi

Een leren jasje is tijdloos, past bij je hele najaarsgarderobe en gaat (mits een beetje verzorging) jaren mee. Met deze praktische tips and tricks blijft je leren jas langer mooi!

cityfashion

Maak je jasje draag-klaar

Je gloednieuwe exemplaar voor de eerste keer dragen? Spuit je jasje eerst in met een vlek-en waterafstotende (kleurloze)spray, aangepast aan de ledersoort.

Het is belangrijk dat je leren jasje kan ademen. Hang je jas daarom losjes aan de kapstok (met genoeg ruimte tussen de andere kapstokken). Je jas in een overvolle kleerkast proppen, is nefast. Zo verstik je de vezels van het leer en zullen ze dus ook sneller verslijten.

De juiste vochtbalans

Je leren jas langer mooi houden is eigenlijk pure wetenschap. Leer is een poreus materiaal en is enorm gevoelig aan de luchtvochtigheid van de kamer. Bewaar je jasje dus in een kamer waar het niet te droog en niet te vochtig is. Tip: steek enkele silica gel-zakjes in de mouwen en zakken van je jasje, deze nemen vocht op.

Zo verwijder je vlekjes

Zelfs als het niet heeft geregend, doe je er goed aan om met een zuivere vochtige doek en gedestilleerd water regelmatig over je leren jasje te gaan. Zo geef je vuil alvast geen kans om zich echt vast te zetten.

Toch een onverwachte regenbui? Laat je leren jasje altijd eerst drogen bij kamertemperatuur (dus niet boven of bij de verwarming!). Zonlicht en verwarming zorgen er namelijk voor dat de watervlekken zich vastzetten. Kleine vlekjes? Met een fijne, zachte borstel kom je al een heel eind. Droge plekjes kun je dan weer perfect behandelen met een beetje Vaseline.

Zo blijft je lingerie langer mooi

© Marie Jo

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk plezier hebben van mooie beha’s, slipjes en stevige sportbeha’s. Maar hoe was en bewaar je deze delicate items nu het best? Met deze tips blijft je lingerie langer mooi!

(Hand)was je lingerie met zorg

Dé eenvoudigste manier om je lingerie langer mooi te houden? Was met de hand! Vul een emmer met warm water en een zacht wasmiddel en laat even inweken. Let op dat je nooit wrijft of uitwringt, dat beschadigt de fijne stoffen en beugels.

Leg je lingeriestukken plat op een rek om te drogen zodat ze niet kunnen uitrekken. De droogkast is een echte boosdoener voor je lingerie!

Je lingerie op de juiste manier opbergen? Dat doe je zo

Lingerie blijft niet alleen langer mooi als je ze juist wast, ook de opberging is belangrijk. Hebben je beha’s een zachte padding? Schuif ze dan achter elkaar, zo behouden de cups hun vorm. Stevige, voorgevormde beha's leg je best achter elkaar (in hun volledige lengte) of op elkaar, plat in een lade.

Delicate broekjes? Vouw ze netjes op en maak kleine stapeltjes. Te hoge stapels zorgen voor extra belasting waardoor de stoffen sneller verslijten.

Tip: draag je beha nooit langer dan vier dagen op rij. Zweet tast namelijk de elastische stoffen in je beha aan.

Sportbeha's: een geval apart

Een goede sportbeha is gemaakt voor intense lichaamsbewegingen en veelvuldig wassen. Sportbeha's zijn dan ook heel wat steviger dan bijvoorbeeld fijne bralettes, dus je kan ze gerust in de wasmachine wassen als ze gemaakt zijn van lycra, elastan of spandex.

Steek je sportbeha's wel in een apart waszakje en gebruik een programma voor fijne was. Sportbeha’s drogen vrij snel (door de sneldrogende, synthetische materialen), dus vermijd de droogkast. Je sportbeha opbergen? Vul de cups met enkele propjes zakdoeken, zo blijft de vorm een stuk beter in model. Last but not least: vervang je sportbeha na ongeveer 6 maanden om een optimale ondersteuning te garanderen.

Najaarstrend: zo draag je een broek met brede pijpen

© Caroline Biss

Geen zin meer in je skinny jeans? Dit najaar zijn broeken met brede pijpen een van de belangrijkste modetrends. Met deze tips draag je ze op een stijlvolle manier!

Zet je taille in de kijker

Oversized items (zoals een broek met brede pijpen) hebben soms de neiging om je optisch kleiner te maken. Stop je top, blouse of T-shirt dus in je broek om meer taille en lengte te creëren. Van nature iets bredere heupen? Kies dan voor tops die net op de taille vallen. Je look afwerken doe je met een leren perfecto, blazer of bomberjack.

Brede broeken combineren?

Een brede broek in een opvallende print geshopt? Hou dan het bovenste deel van je outfit redelijk neutraal. Twee drukke prints brengen de balans van je look (en lichaam) in de war. Last but not least: de schoenen. Zowel sneakers, loafers, pumps of enkellaarsjes zijn een perfect match voor brede broeken. Let er wel op dat de neus van je schoenen nog zichtbaar is!

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer