© Toon Royackers

Peer lanceert digitaal meldpunt voor everzwijnen

Inwoners van de stad Peer kunnen via een digitaal meldpunt signaleren dat ze een everzwijn gespot hebben of schade door everzwijnen hebben vastgesteld. Die melding gaat vervolgens rechtstreeks naar de stad en de Wildbeheereenheid De Korhaan. Peer is de enige Limburgse gemeente met een dergelijk meldpunt.

Hoewel everzwijnen een verrijking voor de biodiversiteit zijn, kunnen de dieren ook zorgen voor omgeploegde weides, vraatschade, aanrijdingen en de overdracht van wildziektes naar varkens. De stad Peer werkt daarom samen met de Wildbeheereenheid De Korhaan om de populatie van everzwijnen onder controle te houden.

Aangezien er een uitgestrekt gebied moet worden gemonitord, is een digitaal meldpunt via www.peer.be/everzwijnen in het leven geroepen. Zo kan er snel actie worden ondernomen om schade te voorkomen en te bestrijden. “Bij ons weten is Peer de enige Limburgse gemeente met een digitaal meldpunt voor everzwijnen. Dat functioneert goed met de automatische verwittiging naar de Wildbeheereenheid”, zegt burgemeester Steven Matheï (CD&V).

De stad hoopt in de toekomst samen te werken met de omliggende gemeenten en wildbeheereenheden. Jagers mogen namelijk enkel in hun eigen jachtgebied jagen. Als alle samenwerkende gemeenten een gelijkaardig meldpunt hebben, kan de melding onmiddellijk naar alle gemeenten en wildbeheereenheden gaan. Zo zijn de jagers al op de hoogte wanneer een everzwijn de gemeentegrens oversteekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer