© Photo News

DISCUSSIE. Na steekspel in Oost-Vlaanderen: zijn politieke benoemingen nog van deze tijd?

Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt het niet nodig dat er een nieuwe procedure moet worden gestart in de zoektocht naar een nieuwe gouverneur van Oost-Vlaanderen. Dat heeft de regeringsleider woensdag aan de VRT verklaard voor aanvang van het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen van ons land. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid noemt “het verschrikkelijk wat ze met Carina Van Cauter hebben gedaan”.

adm, bap

LEES OOK. Carina Van Cauter trekt kandidatuur voor gouverneurschap Oost-Vlaanderen in

Binnen Open Vld, die zelf Kamerlid Carina Van Cauter naar voren schoof, worden serieuze vraagtekens geplaatst bij de procedure die is gevolgd om een nieuwe gouverneur aan te duiden. Van Cauter haakte dinsdagavond af, maar het is afwachten hoe het dossier zelf zijn beslag zal krijgen binnen de Vlaamse ploeg. Minister-president Bourgeois plant verdere gesprekken binnen de regering.

© Photo News

Maar een nieuwe procedure lanceren, ziet hij niet zitten. “Ik zie niet in waarom we een nieuwe procedure zouden moeten beginnen”, luidde het woensdagmorgen. “We hebben een correcte procedure gevoerd, op basis van regels. De kandidaten liggen voor, alleen moet de regering in consensus beslissen”.

Bourgeois herhaalt dat er continuïteit in het Oost-Vlaamse bestuur is en dat de provincie niet in chaos dreigt te vervallen. “Er is een waarnemend gouverneur die alle functies kan vervullen”, aldus de regeringsleider.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde woensdagochtend verontwaardigd aan VTM NIEUWS. “Ik vind het verschrikkelijk wat ze met Carina hebben gedaan. Ze is een grote madam, omdat ze heeft gezegd dat ze de eer aan zichzelf houdt. Ik ben verontwaardigd, omdat Carina een goed parlementslid is, vaak het beste. Ze kent haar dossiers en heeft een hart voor Oost-Vlaanderen.”

De aanstelling van een nieuwe gouverneur voor Oost-Vlaanderen draait meer en meer uit op een steekspel rond politieke benoemingen. Die werden oorspronkelijk in het leven geroepen om erover te waken dat iedere stem, van alle partijgezindten, gehoord zou worden in het overheidsbestuur. Vindt u politieke benoemingen nog altijd op zijn plaats in deze tijd, of moeten er volgens u andere procedures komen voor de aanstelling van topfunctionarissen? Laat het ons hieronder weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER